Jajka faszerowane pieczarkami

uwielbiampl

Jajka faszerowane pieczarkami to prosty, a zarazem elegancki pomysł na przystawkę, idealny na święta, imprezy i rodzinne spotkania. Delikatne jajka wypełnione kremowym farszem z pieczarek, cebuli i aromatycznych przypraw to połączenie, które zawsze się sprawdza. Zachwycą zarówno miłośników klasycznych przekąsek, jak i tych, którzy cenią sobie szybkie i smaczne rozwiązania kulinarne. Możesz podać je zarówno na ciepło, jak i na zimno, a dla dodatkowego smaku posypać świeżymi ziołami lub odrobiną startego sera.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
70
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
1
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
5 / 1
Jajka faszerowane pieczarkami to prosty, a zarazem elegancki pomysł na przystawkę, idealny na święta, imprezy i rodzinne spotkania. Delikatne jajka wypełnione kremowym farszem z pieczarek, cebuli i aromatycznych przypraw to połączenie, które zawsze się sprawdza. Zachwycą zarówno miłośników klasycznych przekąsek, jak i tych, którzy cenią sobie szybkie i smaczne rozwiązania kulinarne. Możesz podać je zarówno na ciepło, jak i na zimno, a dla dodatkowego smaku posypać świeżymi ziołami lub odrobiną startego sera.
9
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
6 szt. jaja
150 g pieczarki
1 szt. cebula
1 łyżka masło
1 łyżka majonez
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
0.50 łyżecz. musztarda
1 pęcz. koperek
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 minut od momentu zagotowania wody).
Po ugotowaniu zalej je zimną wodą i odstaw na kilka minut.
Obierz jajka i przekrój je na pół.
Pieczarki dokładnie umyj, osusz i drobno posiekaj.
Cebulę obierz i również posiekaj na drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje nadmiar wody (ok. 5–7 minut).
Dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Wyjmij żółtka z jajek i przełóż do miseczki.
Dodaj przestudzone pieczarki z cebulą, majonez oraz musztardę.
Dokładnie wymieszaj składniki widelcem, aż powstanie jednolita masa.
Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego nałóż farsz do białek jajek.
Posyp koperkiem dla dekoracji.
Jajka faszerowane pieczarkami najlepiej smakują schłodzone, ale można je podać również na ciepło, lekko podgrzewając w piekarniku przez 5 minut w 180°C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
70
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
1
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.