Jajka faszerowane pastą chrzanową

Krakus
Jajka faszerowane pastą chrzanową

2

3.1 / 16

Faszerowane jajka to pyszna i prosta przystawka, która idealnie sprawdzi się podczas świątecznego śniadania. Można je podać również na różnego rodzaju przyjęciach lub uroczystościach rodzinnych. Kremowa pasta z żółtek, chrzanu, musztardy i majonezu nadaje jajkom intensywny, lekko ostry smak, który świetnie komponuje się z dodatkiem soli, pieprzu i świeżych ziół. To klasyczna przekąska, która zawsze cieszy się dużą popularnością wśród gości — szczególnie na Wielkanoc. Życzymy smacznego!

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

5 szt. jaja

3 łyżka chrzan krakus

3 łyżka majonez

1 łyżecz. musztarda

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 pęcz. koperek

Przygotowanie


1

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i przekrój na pół.

2

Ostrożnie wyjmij żółtka i odłóż do osobnej miseczki.

3

Żółtka rozgnieć i wymieszaj z chrzanem, majonezem i musztardą.

4

Powstałą pastę dopraw solą i pieprzem do smaku.

5

Do przygotowanych połówek białek przełóż pastę np. za pomocą rękawa cukierniczego.

6

Udekoruj wedle uznania np. koperkiem. Gotowe!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

109

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

2

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły