Jajka faszerowane pastą chrzanową

Krakus

Faszerowane jajka to pyszna i prosta przystawka, która idealnie sprawdzi się podczas świątecznego śniadania. Można je podać również na różnego rodzaju przyjęciach lub uroczystościach rodzinnych. Kremowa pasta z żółtek, chrzanu, musztardy i majonezu nadaje jajkom intensywny, lekko ostry smak, który świetnie komponuje się z dodatkiem soli, pieprzu i świeżych ziół. To klasyczna przekąska, która zawsze cieszy się dużą popularnością wśród gości — szczególnie na Wielkanoc. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
109
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.1 / 16
Faszerowane jajka to pyszna i prosta przystawka, która idealnie sprawdzi się podczas świątecznego śniadania. Można je podać również na różnego rodzaju przyjęciach lub uroczystościach rodzinnych. Kremowa pasta z żółtek, chrzanu, musztardy i majonezu nadaje jajkom intensywny, lekko ostry smak, który świetnie komponuje się z dodatkiem soli, pieprzu i świeżych ziół. To klasyczna przekąska, która zawsze cieszy się dużą popularnością wśród gości — szczególnie na Wielkanoc. Życzymy smacznego!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
5 szt. jaja
3 łyżka chrzan krakus
3 łyżka majonez
1 łyżecz. musztarda
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 pęcz. koperek
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i przekrój na pół.
Ostrożnie wyjmij żółtka i odłóż do osobnej miseczki.
Żółtka rozgnieć i wymieszaj z chrzanem, majonezem i musztardą.
Powstałą pastę dopraw solą i pieprzem do smaku.
Do przygotowanych połówek białek przełóż pastę np. za pomocą rękawa cukierniczego.
Udekoruj wedle uznania np. koperkiem. Gotowe!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
109
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.