Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
W każdym domu w świątecznym dniu króluje jedno danie, któremu podporządkowane jest całe menu. U nas jest to wielki indyk, na który czeka cała rodzina. Cały ambaras z pieczeniem tego indyka; mniej więcej na każdy kilogram wagi indyk potrzebuje około godziny "posiedzenia" w piekarniku. Niewprawnym w pieczeniu drobiu polecam najpierw pieczenie kurczaków, później kaczek, a dopiero na koniec indyków. Samo przyniesienie ze sklepu takiego kolosa jest nie lada wyczynem, więc ograniczam się do wskazania ptactwa do zabrania do domu;-)) Nie eksperymentowałam jeszcze z nadzieniem, robię klasyczne drobiowe mięso z wątróbką i cebulką z dodatkiem jaj, bułki tartej i pietruszki. Farsz pęcznieje i rośnie po wpływem temperatury, więc uważajcie, żeby nie przesadzić podczas nadziewania. Później jest go tyle, że doskonale nadaje się do kanapek. Zazwyczaj po świętach zostaje sporo różności; z pieczonego indyka robię zupę-krem, potrawkę lub kładę go na zimno na kanapki. W każdym razie polecam ten przepis, bo wszystkim smakuje i wygląda imponująco!
6 | Kilogramów |
Indyk cały
|
|
1 | Szczypta |
gałka muszkatołowa
|
|
5 | Szczypt |
sól, pieprz
|
|
1 | Pęczek |
nać pietruszki
|
|
1 | Szklanka |
bułka tarta
|
|
1 | Sztuka | ||
3 | Sztuki |
jaja kurze całe
|
|
5 | Łyżek |
olej
|
|
30 | Dekagramów |
Wątroba drobiowa
|
|
0.5 | Kilograma |
Pierś indycza bez skóry
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |