Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

6 Kilogramów
Indyk cały
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
5 Szczypt
sól, pieprz
1 Pęczek
nać pietruszki
1 Szklanka
bułka tarta
1 Sztuka
cebula
3 Sztuki
jaja kurze całe
5 Łyżek
olej
30 Dekagramów
Wątroba drobiowa
0.5 Kilograma
Pierś indycza bez skóry
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Indyka dokładnie nacieram solą i pieprzem 24 godziny przed pieczeniem. Odstawiam w chłodne miejsce.
  2. Kroję cebulkę i ją podsmażam. Oczyszczoną z błon wątróbkę drobiową kroję w drobną kostkę.
  3. Zmieloną pierś indyka łączę z wątróbką, dodaję 3 żółtka, bułkę tartą ,sól pieprz i gałkę muszkatołową. Do smaku dodajemy zeszkloną wystudzoną cebulkę i pokrojoną drobno natkę pietruszki.
  4. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno i łączymy z farszem.
  5. Przygotowanego wcześniej indyka nadziewamy farszem i zszywamy igłą i nitką.
  6. Wiążemy razem indycze nogi, żeby się nie rozpadło w trakcie pieczenia. Indyka pieczemy na dużej blasze, przykrywamy go folią aluminiową - matową stroną na zewnątrz. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 300 stopni i tak pieczemy około 2 godzin. Na spodzie piekarnika stawiamy foremkę z wodą tak, aby podczas pieczenie parowała i mięso nie wysychało. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dalej pieczemy bez wody.
  7. Godzinę przed końcem pieczenia odkrywamy folię, aby indyk się przyrumienił. Co jakiś czas polewamy go sosem, który powstał podczas pieczenia w folii. Pieczemy około 6 godzin - tyle ile waży indyk. Na koniec pieczenia nakłuwamy indyka patyczkiem, jeśli nie wycieka z niego różowy płyn indyk jest upieczony. Możemy podać go z borówkami.

Opis

W każdym domu w świątecznym dniu króluje jedno danie, któremu podporządkowane jest całe menu. U nas jest to wielki indyk, na który czeka cała rodzina. Cały ambaras z pieczeniem tego indyka; mniej więcej na każdy kilogram wagi indyk potrzebuje około godziny "posiedzenia" w piekarniku. Niewprawnym w pieczeniu drobiu polecam najpierw pieczenie kurczaków, później kaczek, a dopiero na koniec indyków. Samo przyniesienie ze sklepu takiego kolosa jest nie lada wyczynem, więc ograniczam się do wskazania ptactwa do zabrania do domu;-)) Nie eksperymentowałam jeszcze z nadzieniem, robię klasyczne drobiowe mięso z wątróbką i cebulką z dodatkiem jaj, bułki tartej i pietruszki. Farsz pęcznieje i rośnie po wpływem temperatury, więc uważajcie, żeby nie przesadzić podczas nadziewania. Później jest go tyle, że doskonale nadaje się do kanapek. Zazwyczaj po świętach zostaje sporo różności; z pieczonego indyka robię zupę-krem, potrawkę lub kładę go na zimno na kanapki. W każdym razie polecam ten przepis, bo wszystkim smakuje i wygląda imponująco!

Podobne przepisy

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Indyk nadziewany kaszą gryczaną i skwarkami

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Indyk nadziewany kaszą gryczaną i skwarkami

Pieczeń wołowa

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pieczeń wołowa

Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Indyk świąteczny

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Indyk świąteczny

Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Przepis
Łatwy Do 40 min
Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Pierogi z surowym mięsem mielonym

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierogi z surowym mięsem mielonym

Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!