Indyk świąteczny

m7
Indyk świąteczny

0

0 / 0

Przepis na indyka faszerowanego. świetna potrawa na święta. Polecam!!!!!!!!!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg pieczarki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

100 g masło

50 g masło

1 szt. indyk cały

2 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka miód

5 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


1

Indyka nacieramy od wewnątrz i na zwewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy na około 12 godzin w chłodne miejsce.

2

Farsz przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem indyka. Pieczarki i cebulę drobno siekamy.Roztapiamy na patelni masło, jak się podgrzeje wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy pieczarki. Smażymy na małym ogniu 5-10 minut i odstawiamy do ostygnięcia.

3

Następnie do farszu dodajemy żółtka, a białka ubijamy z odrobina soli na sztywno. Do farszu dosypujemy bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.

4

Na koniec dodajemy ubite białko i całość bardzo delikatnie mieszamy.

5

Powstałą masą faszerujemy indyka i pieczemy ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia co jakiś polewamy indyka roztopionym masłem.

6

Na 30 minut przed końcem, smarujemy indyka miodem rozcieńczonym pół na pól z wodą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2348

kcal

Białka

303

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

104

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły