Indyk świąteczny
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Indyk świąteczny](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973617740.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis na indyka faszerowanego. świetna potrawa na święta. Polecam!!!!!!!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2348
kcal
Białka
303
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
104
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na indyka faszerowanego. świetna potrawa na święta. Polecam!!!!!!!!!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg pieczarki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
100 g masło
50 g masło
1 szt. indyk cały
2 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka miód
5 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Indyka nacieramy od wewnątrz i na zwewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy na około 12 godzin w chłodne miejsce.
Farsz przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem indyka. Pieczarki i cebulę drobno siekamy.Roztapiamy na patelni masło, jak się podgrzeje wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy pieczarki. Smażymy na małym ogniu 5-10 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie do farszu dodajemy żółtka, a białka ubijamy z odrobina soli na sztywno. Do farszu dosypujemy bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy ubite białko i całość bardzo delikatnie mieszamy.
Powstałą masą faszerujemy indyka i pieczemy ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia co jakiś polewamy indyka roztopionym masłem.
Na 30 minut przed końcem, smarujemy indyka miodem rozcieńczonym pół na pól z wodą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2348
kcal
Białka
303
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
104
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.