Indyk świąteczny
m7
Przepis na indyka faszerowanego. świetna potrawa na święta. Polecam!!!!!!!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2348
kcal
Białka
303
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
104
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na indyka faszerowanego. świetna potrawa na święta. Polecam!!!!!!!!!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg pieczarki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
100 g masło
50 g masło
1 szt. indyk cały
2 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka miód
5 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Indyka nacieramy od wewnątrz i na zwewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy na około 12 godzin w chłodne miejsce.
Farsz przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem indyka. Pieczarki i cebulę drobno siekamy.Roztapiamy na patelni masło, jak się podgrzeje wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy pieczarki. Smażymy na małym ogniu 5-10 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie do farszu dodajemy żółtka, a białka ubijamy z odrobina soli na sztywno. Do farszu dosypujemy bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy ubite białko i całość bardzo delikatnie mieszamy.
Powstałą masą faszerujemy indyka i pieczemy ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia co jakiś polewamy indyka roztopionym masłem.
Na 30 minut przed końcem, smarujemy indyka miodem rozcieńczonym pół na pól z wodą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2348
kcal
Białka
303
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
104
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.