Indyk pieczony
kontakt_1
Pyszny indyk pieczony z mięsem mielonym. Takie rolady z indyka zachwycą domowników i gości. Przepis na indyka pieczonego docenią także początkujący kucharze!
0
0 / 0
Pyszny indyk pieczony z mięsem mielonym. Takie rolady z indyka zachwycą domowników i gości. Przepis na indyka pieczonego docenią także początkujący kucharze!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg filet z indyka
300 g mięso mielone z kurczaka
100 g suszone morele
50 g masło
1 pęcz. natka pietruszki
100 olej
250 malaga
1 szt. cytryna
2 szt. szalotka
1 łyżka papryka słodka w proszku
1 szczyp. sól, pieprz
4 łyżka wino
1 opak. tymbark jabłko mięta
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć i rozklepać uważając by go nie podziurawić. Następnie natrzeć papryką i pieprzem. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w paski morele oraz masło i dokładnie wymieszać.
Rozsmarować farsz na płacie mięsa, dokładnie zrolować i obwiązać sznurkiem bawełnianym lub zawinąć w folię aluminiową.Tak przygotowaną roladę włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, podlać delikatnie winem (ok 3-4 łyżki), skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.
Piec ok 60-70 min od czasu do czasu ją obracając. Jeśli w folii to ponakłuwać i pod koniec pieczenia rozwinąć, aby zapiec uzyskując rumianą skórkę.