Indyk pieczony

kontakt_1
Indyk pieczony

0

0 / 0

Pyszny indyk pieczony z mięsem mielonym. Takie rolady z indyka zachwycą domowników i gości. Przepis na indyka pieczonego docenią także początkujący kucharze!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg filet z indyka

300 g mięso mielone z kurczaka

100 g suszone morele

50 g masło

1 pęcz. natka pietruszki

100 olej

250 malaga

1 szt. cytryna

2 szt. szalotka

1 łyżka papryka słodka w proszku

1 szcz. sól, pieprz

4 łyżka wino

1 opak. tymbark jabłko mięta

Przygotowanie


1

Mięso umyć, osuszyć i rozklepać uważając by go nie podziurawić. Następnie natrzeć papryką i pieprzem. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w paski morele oraz masło i dokładnie wymieszać.

2

Rozsmarować farsz na płacie mięsa, dokładnie zrolować i obwiązać sznurkiem bawełnianym lub zawinąć w folię aluminiową.Tak przygotowaną roladę włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, podlać delikatnie winem (ok 3-4 łyżki), skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.

3

Piec ok 60-70 min od czasu do czasu ją obracając. Jeśli w folii to ponakłuwać i pod koniec pieczenia rozwinąć, aby zapiec uzyskując rumianą skórkę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły