Imbirowy krem z pieczonych ziemniaków
formularz
Sprawdź nasz szybki przepis na nieco orientalną wersję rozgrzewającej zupy krem z pieczonych ziemniaków z dodatkiem świeżego imbiru, rozmarynu i czosnku. Możesz posypać ją chrupiącą szynką szwarclandzką uprażoną na patelni z odrobiną oleju. Danie idealne na zimne, jesienne popołudnia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
348
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sprawdź nasz szybki przepis na nieco orientalną wersję rozgrzewającej zupy krem z pieczonych ziemniaków z dodatkiem świeżego imbiru, rozmarynu i czosnku. Możesz posypać ją chrupiącą szynką szwarclandzką uprażoną na patelni z odrobiną oleju. Danie idealne na zimne, jesienne popołudnia.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 koncentrat bulionu drobiowego krakus
3 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
1 szt. seler
1 łyżka rozmaryn
0.90 szkl. woda
1 szkl. świeży imbir
2 łyżka olej
8 plaster szynka szwarcwaldzka
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki, seler, cebulę i czosnek obieramy. Kroimy wszystko (oprócz czosnku) na dość spore kawałki i wrzucamy do miski.
Dodajemy do nich rozmaryn oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy oraz wykładamy na blachę do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 210°C piekarnika, z termoobiegiem, i pieczemy około 30 minut. Warzywa mają być pięknie zarumienione. W tym czasie możemy przygotować naszą podstawę zupy.
Koncentrat bulionu drobiowego KRAKUS mieszamy z 0,9 l wrzącej wody. Uzyskamy tym sposobem 1,5l wywaru.
Na tarce trzemy około 2 łyżek świeżego imbiru (imbir najłatwiej obrać łyżką!). Dorzucamy go do garnka z ziemniakami i zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut, tak aby przypieczone skórki oddały swój smak i zmiękły.
Sól oraz pieprz dodajemy na samym końcu żeby nie przesadzić. Całość studzimy i blendujemy (gorące wywary tępią ostrza!). Dla uzyskania gładkiej konsystencji polecam przetrzeć krem przez sitko.
Plasterki szynki kroimy na drobne kawałeczki. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z dosłownie kapką oleju. Mieszamy i prażymy, aż się pięknie zarumieni.
Przekładamy gotowy dodatek najpierw na ręcznik papierowy. To pomoże odsączyć nadmiar tłuszczu i uzyskać chrupkość.
Kiedy wszystko mamy gotowe wystarczy nalać porcję na talerz i posypać szynką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
348
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.