Imbirowy krem z pieczonych ziemniaków

formularz
Imbirowy krem z pieczonych ziemniaków

0

0 / 0

Sprawdź nasz szybki przepis na nieco orientalną wersję rozgrzewającej zupy krem z pieczonych ziemniaków z dodatkiem świeżego imbiru, rozmarynu i czosnku. Możesz posypać ją chrupiącą szynką szwarclandzką uprażoną na patelni z odrobiną oleju. Danie idealne na zimne, jesienne popołudnia.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 koncentrat bulionu drobiowego krakus

3 szt. ziemniaki

1 szt. cebula

1 szt. seler

1 łyżka rozmaryn

0.90 szkl. woda

1 szkl. świeży imbir

2 łyżka olej

8 plast. szynka szwarcwaldzka

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Ziemniaki, seler, cebulę i czosnek obieramy. Kroimy wszystko (oprócz czosnku) na dość spore kawałki i wrzucamy do miski.

2

Dodajemy do nich rozmaryn oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy oraz wykładamy na blachę do pieczenia.

3

Wkładamy do nagrzanego do 210°C piekarnika, z termoobiegiem, i pieczemy około 30 minut. Warzywa mają być pięknie zarumienione. W tym czasie możemy przygotować naszą podstawę zupy.

4

Koncentrat bulionu drobiowego KRAKUS mieszamy z 0,9 l wrzącej wody. Uzyskamy tym sposobem 1,5l wywaru.

5

Na tarce trzemy około 2 łyżek świeżego imbiru (imbir najłatwiej obrać łyżką!). Dorzucamy go do garnka z ziemniakami i zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut, tak aby przypieczone skórki oddały swój smak i zmiękły.

6

Sól oraz pieprz dodajemy na samym końcu żeby nie przesadzić. Całość studzimy i blendujemy (gorące wywary tępią ostrza!). Dla uzyskania gładkiej konsystencji polecam przetrzeć krem przez sitko.

7

Plasterki szynki kroimy na drobne kawałeczki. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z dosłownie kapką oleju. Mieszamy i prażymy, aż się pięknie zarumieni.

8

Przekładamy gotowy dodatek najpierw na ręcznik papierowy. To pomoże odsączyć nadmiar tłuszczu i uzyskać chrupkość.

9

Kiedy wszystko mamy gotowe wystarczy nalać porcję na talerz i posypać szynką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły