Grzybowa jak u babci

lubella
Grzybowa jak u babci

0

3.3 / 12

Wspomnienia z dzieciństwa bardzo często dotyczą niewinnych zabaw do późna i… pysznych domowych obiadów u babci. Powróćmy zatem do tych beztroskich czasów! Pomoże nam w tym przepis na pyszną zupę grzybową jak u babci!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g makaron lubella jajeczna krajaneczka

50 g masło

2 pęcz. włoszczyzna

0.50 pęcz. natka pietruszki

0.50 pęcz. koperek

0.50 pęcz. lubczyk

4 szkl. suszone grzyby leśne

5 szt. liście laurowe

8 szt. pieprz ziarnisty

8 szt. ziele angielskie

2 szcz. pieprz czarny mielony

100 śmietana 30%

2 szcz. sól

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

2

Grzyby namaczamy w wodzie. Seler, pietruszkę i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Por siekamy w krążki.

3

W dużym garnku rozpuszczamy część masła. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.

4

Następnie dodajemy warzywa i podsmażamy przez kilka minut. Zalewamy wodą.

5

Grzyby odcedzamy, a wodę pozostałą z ich namaczania wlewamy do gotujących się warzyw.

6

Na patelni rozpuszczamy resztę masła. Grzyby siekamy na mniejsze kawałki i smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy do zupy.

7

Pod koniec gotowania do zupy dodajemy śmietankę.

8

Koperek, lubczyk i natkę pietruszki drobno siekamy i również wrzucamy do zupy.

9

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły