0

Składniki

250 Gramów
50 Gramów
masło
2 Pęczki
włoszczyzna
0.5 Pęczka
Natka pietruszki
0.5 Pęczka
koperek
0.5 Pęczka
Lubczyk
4 Szklanki
Suszone grzyby leśne
5 Sztuk
Liście laurowe
8 Sztuk
pieprz ziarnisty
8 Sztuk
ziele angielskie
2 Szczypty
Pieprz czarny mielony
100 Mililitrów
Śmietana 30%
2 Szczypty
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  2. Grzyby namaczamy w wodzie. Seler, pietruszkę i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Por siekamy w krążki.
  3. W dużym garnku rozpuszczamy część masła. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
  4. Następnie dodajemy warzywa i podsmażamy przez kilka minut. Zalewamy wodą.
  5. Grzyby odcedzamy, a wodę pozostałą z ich namaczania wlewamy do gotujących się warzyw.
  6. Na patelni rozpuszczamy resztę masła. Grzyby siekamy na mniejsze kawałki i smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy do zupy.
  7. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy śmietankę.
  8. Koperek, lubczyk i natkę pietruszki drobno siekamy i również wrzucamy do zupy.
  9. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem.

Podobne przepisy

Rosół z krajaneczką

Przepis
Średni Do 40 min
Rosół z krajaneczką

Zupa rybna z makaronem jajeczna krajaneczka

Przepis
Trudny Do 3 godz
Zupa rybna z makaronem jajeczna krajaneczka

Rosół

Przepis
Średni Do 1 godz
Rosół

Domowy rosół staropolski

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Domowy rosół staropolski

Barszcz biały

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Barszcz biały

Rosół drobiowo-wieprzowy

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Rosół drobiowo-wieprzowy

Barszcz świąteczny

Przepis
Średni Do 40 min
Barszcz świąteczny

Kapuśniak na żeberkach

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Kapuśniak na żeberkach

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!