Grzybowa jak u babci
lubella
Wspomnienia z dzieciństwa bardzo często dotyczą niewinnych zabaw do późna i… pysznych domowych obiadów u babci. Powróćmy zatem do tych beztroskich czasów! Pomoże nam w tym przepis na pyszną zupę grzybową jak u babci!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1003
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
140
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.3 / 12
Wspomnienia z dzieciństwa bardzo często dotyczą niewinnych zabaw do późna i… pysznych domowych obiadów u babci. Powróćmy zatem do tych beztroskich czasów! Pomoże nam w tym przepis na pyszną zupę grzybową jak u babci!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g makaron lubella jajeczna krajaneczka
50 g masło
2 pęcz. włoszczyzna
0.50 pęcz. natka pietruszki
0.50 pęcz. koperek
0.50 pęcz. lubczyk
4 szkl. suszone grzyby leśne
5 szt. liście laurowe
8 szt. pieprz ziarnisty
8 szt. ziele angielskie
2 szczyp. pieprz czarny mielony
100 śmietana 30%
2 szczyp. sól
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Grzyby namaczamy w wodzie. Seler, pietruszkę i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Por siekamy w krążki.
W dużym garnku rozpuszczamy część masła. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
Następnie dodajemy warzywa i podsmażamy przez kilka minut. Zalewamy wodą.
Grzyby odcedzamy, a wodę pozostałą z ich namaczania wlewamy do gotujących się warzyw.
Na patelni rozpuszczamy resztę masła. Grzyby siekamy na mniejsze kawałki i smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy do zupy.
Pod koniec gotowania do zupy dodajemy śmietankę.
Koperek, lubczyk i natkę pietruszki drobno siekamy i również wrzucamy do zupy.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1003
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
140
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.