Grilowane piramidki warzywne
AniaStawowa
Łatwa i szybka przekąska dla osób na diecie i nie tylko.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1303
kcal
Białka
70
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
90
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Łatwa i szybka przekąska dla osób na diecie i nie tylko.
15
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szt. batat
1 szt. cukinia
4 szt. pieczarki
1 szt. cebula czerwona
10 szt. pomidory krojone łowicz
10 szt. ser feta
10 szt. oliwki czarne
6 szczyp. sól biała
6 szczyp. pieprz czarny
6 szczyp. zioła prowansalskie
6 szczyp. kminek mielony
6 szczyp. przyprawa chilli con carne
5 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
1 łyżka majonez
3 łyżecz. jogurt naturalny
Przygotowanie
Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Każdy plasterek oprószamy przyprawami. Batat, cukinię, pieczarki i cebulkę grilujemy na tacy, po kilka minut z każdej strony.
Z ketchupu, jogurtu, majonezu i czosnku robimy sos.
Zaczynamy od batata, na to sos, potem cukinia, cebulka, pieczarki, znowu sos, batat. Na wierzch kawałki sera, połówka pomidorka i oliwki. Takie piramidki, to doskonała alternatywa na tłuste mięsa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1303
kcal
Białka
70
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
90
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.