Grillowany bakłażan

m7
Grillowany bakłażan

0

0 / 0

To sposób przygotowania bakłażana zainspirowany podróżami do włoch i hiszpanii. Są tam wyjątkowe bary, w których można dostać kanapki z serami, grillowanymi i świeżymi warzywami, oliwkami i innymi przysmakami. Polecam!

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szczyp. czosnek granulowany

1 szczyp. czarny pieprz zmielony

1 szczyp. sól

0.50 l oliwa z oliwek

4 szt. bakłażan

3 szt. papryka żółta

1 szt. bazylia

Przygotowanie


1

Bakłażana i paprykę myjemy i kroimy wzdłuż lub wszerz.

2

delikatnie solimy bakłażana i paprykę.

3

gdy na bakłażanie pojawi się ?sok?, ścierami go ręcznikiem papierowym.

4

warzywa posypujemy czosnkiem i pieprzem i grillujemy.

5

po ugrillowaniu wkładamy bakłażana i paprykę wraz z listkami bazylii do oliwy.

6

podajemy jako przystawkę, lub bułką na przykład w towarzystwie anchovies, sera, pomidorów?

Wartości odżywcze na porcję


Energia

477

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

50

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły