Grillowane wege 'steki' z kalafiora z parmezanem
kontakt_2
Jak zaspokoić głód wegetarian na tradycyjnym, polskim grillu? Nie jest to łatwe, skoro grillujemy głównie mięsa i kiełbasy! Jeśli stoisz przed tym dylematem, skorzystaj z naszego przepisu na grillowane steki z kalafiora obsypane smakowitym parmezanem.
1
3.4 / 28
Jak zaspokoić głód wegetarian na tradycyjnym, polskim grillu? Nie jest to łatwe, skoro grillujemy głównie mięsa i kiełbasy! Jeśli stoisz przed tym dylematem, skorzystaj z naszego przepisu na grillowane steki z kalafiora obsypane smakowitym parmezanem.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. kalafior
6 łyżka masło klarowane
2 łyżka olej rzepakowy
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka papryka wędzona
1 łyżeczka papryka słodka
1 łyżeczka czosnek mielony
1 łyżeczka suszona bazylia
40 g parmezan
1 opak. ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
Przygotowanie
Główkę kalafiora opłucz i pokrój wzdłuż w 2 cm plastry tzw. steki.
Roztopione masło wymieszaj z olejem oraz przyprawami i każdy stek obficie posmaruj z dwóch stron. Steki połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj około 4-5 minut z każdej ze stron.
Gorące steki, na koniec posyp startym parmezanem i polej ketchupem Extra Hot Z piekła rodem od Kotlina.