Grillowane warzywa z pesto z suszonych pomidorów
kontakt_2
Wartości odżywcze na porcję
Energia
929
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. średnia cukinia
3 szt. ząbek czosnku
1 opak. ser typu feta
3 łyżka ketchup kotlin łagodny
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Cukinię myjemy i kroimy na plastry grubości ok pół centymetra, a następnie układamy na talerzu i solimy.
Przygotowujemy pesto: suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy na plasterki, a następnie umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy je blendować. Do pomidorów przeciskamy przez praskę 3 obrane ząbki czosnku i zaczynamy blendować. Po chwili dolewamy połowę zalewy ze słoika z pomidorami i ponownie blendujemy. Doprawiamy do smaku solą.
Ser feta kroimy w kosteczkę, oliwki kroimy w plasterki.
Zabieramy się za grillowanie cukinii w plastrach na grillu - kilka minut z każdej strony, aż cukinia zmięknie. Następnie na grillowaną cukinię kładziemy pesto z pomidorów, na nie układamy kosteczki fety i dekorujemy krążkami oliwek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
929
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza