Grillowane warzywa z pesto z suszonych pomidorów

Kotlin

Grillowane warzywa z pesto z suszonych pomidorów to idealna propozycja na lekki, aromatyczny i pełen smaku posiłek. To świetna alternatywa dla klasycznych mięs z grilla – zdrowa, kolorowa i pełna smaku propozycja na letnie spotkania. Sprawdzi się jako danie główne, przystawka lub dodatek do mięsa. Całość doskonale smakuje w towarzystwie ketchupu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
929
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Grillowane warzywa z pesto z suszonych pomidorów to idealna propozycja na lekki, aromatyczny i pełen smaku posiłek. To świetna alternatywa dla klasycznych mięs z grilla – zdrowa, kolorowa i pełna smaku propozycja na letnie spotkania. Sprawdzi się jako danie główne, przystawka lub dodatek do mięsa. Całość doskonale smakuje w towarzystwie ketchupu. Smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. średnia cukinia
3 szt. ząbek czosnku
1 opak. ser typu feta
3 łyżka ketchup kotlin łagodny
1 szczyp. sól
1 opak. suszone pomidory w zalewie
1 opak. oliwki czarne
Przygotowanie
Cukinię myjemy i kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, a następnie układamy na talerzu i solimy.
Przygotowujemy pesto. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy na plasterki, a następnie umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy je blendować.
Do pomidorów przeciskamy przez praskę 3 obrane ząbki czosnku i zaczynamy blendować.
Po chwili dolewamy połowę zalewy ze słoika z pomidorami i ponownie blendujemy. Doprawiamy do smaku solą.
Ser feta kroimy w kosteczkę, oliwki kroimy w plasterki.
Zabieramy się za grillowanie cukinii w plastrach na grillu — kilka minut z każdej strony, aż cukinia zmięknie.
Następnie na grillowaną cukinię kładziemy pesto z pomidorów. Na wierzch układamy kosteczki fety i dekorujemy krążkami oliwek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
929
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza