Grillowane warzywa z pesto z suszonych pomidorów

Kotlin
Grillowane warzywa z pesto z suszonych pomidorów

0

5 / 2

Grillowane warzywa z pesto z suszonych pomidorów to idealna propozycja na lekki, aromatyczny i pełen smaku posiłek. To świetna alternatywa dla klasycznych mięs z grilla – zdrowa, kolorowa i pełna smaku propozycja na letnie spotkania. Sprawdzi się jako danie główne, przystawka lub dodatek do mięsa. Całość doskonale smakuje w towarzystwie ketchupu. Smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szt. średnia cukinia

3 szt. ząbek czosnku

1 opak. ser typu feta

3 łyżka ketchup kotlin łagodny

1 szczyp. sól

1 opak. suszone pomidory w zalewie

1 opak. oliwki czarne

Przygotowanie


1

Cukinię myjemy i kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, a następnie układamy na talerzu i solimy.

2

Przygotowujemy pesto. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy na plasterki, a następnie umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy je blendować.

3

Do pomidorów przeciskamy przez praskę 3 obrane ząbki czosnku i zaczynamy blendować.

4

Po chwili dolewamy połowę zalewy ze słoika z pomidorami i ponownie blendujemy. Doprawiamy do smaku solą.

5

Ser feta kroimy w kosteczkę, oliwki kroimy w plasterki.

6

Zabieramy się za grillowanie cukinii w plastrach na grillu — kilka minut z każdej strony, aż cukinia zmięknie.

7

Następnie na grillowaną cukinię kładziemy pesto z pomidorów. Na wierzch układamy kosteczki fety i dekorujemy krążkami oliwek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

929

kcal

Białka

52

gram

Węglowodany

58

gram

Tłuszcze

52

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły