Grillowane placuszki z batatów
AniaStawowa
Idealna dla każdego kto o dba figurę, a chce też pysznie zjeść!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
185
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Idealna dla każdego kto o dba figurę, a chce też pysznie zjeść!
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
2 szt. batat
300 g mąka lubella pełne ziarno 3 zboża
6 łyżka ketchup kotlin łagodny
1 puszka tuńczyk w sosie własnym
20 szt. oliwki zielone
10 szt. pomidorki koktajlowe
1 szt. cebula czerwona
1 szt. mozzarella
2 g oregano
Przygotowanie
Bataty przekroić na pół i upiec w 180 st przez około 45 minut (do miękkości). Po upieczeniu wybrać łyżką ze skórek i zblendować.
Dodać mąkę i ulepić ciasto. Ilość mąki zależy od jej typu. Jeśli będzie pełnoziarnista może wejść mniej, jeśli użyjemy jaglanej to więcej. Wybór mąki jest dowolny, placuszki wyjdą z każdą.
Gdy ciasto jest już gotowe, porcjujemy je i na pergaminie formujemy małe placuszki. Następnie smarujemy każdy pikantnym ketchupem kotlin i obsypujemy poszatkowaną cebulką.
Na każdy placek kładziemy po 2-3 cząstki pomidorków, przekładamy na tackę i umieszczamy na grillu. Zamykamy i pieczemy ok 15 minut.
Po tym czasie dodajemy oliwki, tuńczyka, ser starty i dosłownie na 3 minuty wkładamy na grilla i zamykamy. Dekorujemy świeżym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
185
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.