Grillowane placuszki z batatów

AniaStawowa
Grillowane placuszki z batatów

0

0 / 0

Idealna dla każdego kto o dba figurę, a chce też pysznie zjeść!

9

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

2 szt. batat

300 g mąka lubella pełne ziarno 3 zboża

6 łyżka ketchup kotlin łagodny

1 pusz. tuńczyk w sosie własnym

20 szt. oliwki zielone

10 szt. pomidorki koktajlowe

1 szt. cebula czerwona

1 szt. mozzarella

2 g oregano

Przygotowanie


1

Bataty przekroić na pół i upiec w 180 st przez około 45 minut (do miękkości). Po upieczeniu wybrać łyżką ze skórek i zblendować.

2

Dodać mąkę i ulepić ciasto. Ilość mąki zależy od jej typu. Jeśli będzie pełnoziarnista może wejść mniej, jeśli użyjemy jaglanej to więcej. Wybór mąki jest dowolny, placuszki wyjdą z każdą.

3

Gdy ciasto jest już gotowe, porcjujemy je i na pergaminie formujemy małe placuszki. Następnie smarujemy każdy pikantnym ketchupem kotlin i obsypujemy poszatkowaną cebulką.

4

Na każdy placek kładziemy po 2-3 cząstki pomidorków, przekładamy na tackę i umieszczamy na grillu. Zamykamy i pieczemy ok 15 minut.

5

Po tym czasie dodajemy oliwki, tuńczyka, ser starty i dosłownie na 3 minuty wkładamy na grilla i zamykamy. Dekorujemy świeżym szczypiorkiem.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły