Grillowane pieczarki faszerowane

MonikaSotnik
Grillowane pieczarki faszerowane

0

0 / 0

Jeśli chcemy zachwycić gości na spotkaniu przy grillu, warto spróbować tego przepisu. Pyszne i łatwe danie z dobrze dobranymi składnikami, które tworzą wyjątkową całość.

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

8 szt. pieczarki duże

400 g mięso mielone wieprzowe

100 g ryż biały

2 szt. ogórki konserwowe krakus

1 szt. saszetka koncentratu pomidorowego łowicz 30%

0.50 szt. papryka czerwona

1 szt. bułka kajzerka

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

8 plaster ser salami pełnotłusty

0.50 łyżecz. sól, pieprz

4 łyżecz. masło

Przygotowanie


1

Pieczarki umyć, obrać i wydrążyć delikatnie. Na środek każdej wyłożyć plasterek sera.

2

Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, obraną i startą na grubych oczkach cebulę, namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz posiekany czosnek. Wymieszać dokładnie. Dodać posiekany w kostkę ogórek konserwowy, paprykę czerwoną, ugotowany w woreczku ryż oraz saszetkę koncentratu. Wymieszać wszystko dokładnie.

3

Farszem napełniać wydrążone i wyłożone serem pieczarki. Folię aluminiową podzielić na 8 części. Na środek każdej wyłożyć 0,5 łyżeczki masła. Pieczarki zawijać osobno, kierując brzegi folii do góry. Łatwiej będzie wtedy je doglądać na grillu.

4

Grillować na nagrzanym ruszcie. Najlepiej na tacce aluminiowej przez około 35 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

373

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

32

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły