Grillowane pieczarki faszerowane
MonikaSotnik
Jeśli chcemy zachwycić gości na spotkaniu przy grillu, warto spróbować tego przepisu. Pyszne i łatwe danie z dobrze dobranymi składnikami, które tworzą wyjątkową całość.
0
0 / 0
Jeśli chcemy zachwycić gości na spotkaniu przy grillu, warto spróbować tego przepisu. Pyszne i łatwe danie z dobrze dobranymi składnikami, które tworzą wyjątkową całość.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
8 szt. pieczarki duże
400 g mięso mielone wieprzowe
100 g ryż biały
2 szt. ogórki konserwowe krakus
1 szt. saszetka koncentratu pomidorowego łowicz 30%
0.50 szt. papryka czerwona
1 szt. bułka kajzerka
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
8 plaster ser salami pełnotłusty
0.50 łyżecz. sól, pieprz
4 łyżecz. masło
Przygotowanie
Pieczarki umyć, obrać i wydrążyć delikatnie. Na środek każdej wyłożyć plasterek sera.
Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, obraną i startą na grubych oczkach cebulę, namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz posiekany czosnek. Wymieszać dokładnie. Dodać posiekany w kostkę ogórek konserwowy, paprykę czerwoną, ugotowany w woreczku ryż oraz saszetkę koncentratu. Wymieszać wszystko dokładnie.
Farszem napełniać wydrążone i wyłożone serem pieczarki. Folię aluminiową podzielić na 8 części. Na środek każdej wyłożyć 0,5 łyżeczki masła. Pieczarki zawijać osobno, kierując brzegi folii do góry. Łatwiej będzie wtedy je doglądać na grillu.
Grillować na nagrzanym ruszcie. Najlepiej na tacce aluminiowej przez około 35 minut.