Grillowane pieczarki faszerowane
MonikaSotnik
0
0 / 0
0
Jeśli chcemy zachwycić gości na spotkaniu przy grillu, warto spróbować tego przepisu. Pyszne i łatwe danie z dobrze dobranymi składnikami, które tworzą wyjątkową całość.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
8 szt pieczarki duże
400 gr mięso mielone wieprzowe
100 gr ryż biały
2 szt ogórki konserwowe krakus
1 szt saszetka koncentratu pomidorowego łowicz 30%
0.50 szt papryka czerwona
1 szt bułka kajzerka
1 szt jaja kurze całe
1 szt cebula
1 szt ząbek czosnku
8 plast. ser salami pełnotłusty
0.50 łyżeczka sól, pieprz
4 łyżeczka masło
Przygotowanie
Pieczarki umyć, obrać i wydrążyć delikatnie. Na środek każdej wyłożyć plasterek sera.
Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, obraną i startą na grubych oczkach cebulę, namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz posiekany czosnek. Wymieszać dokładnie. Dodać posiekany w kostkę ogórek konserwowy, paprykę czerwoną, ugotowany w woreczku ryż oraz saszetkę koncentratu. Wymieszać wszystko dokładnie.
Farszem napełniać wydrążone i wyłożone serem pieczarki. Folię aluminiową podzielić na 8 części. Na środek każdej wyłożyć 0,5 łyżeczki masła. Pieczarki zawijać osobno, kierując brzegi folii do góry. Łatwiej będzie wtedy je doglądać na grillu.
Grillować na nagrzanym ruszcie. Najlepiej na tacce aluminiowej przez około 35 minut.