Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i ogórkiem kiszonym

formularz
Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i ogórkiem kiszonym

0

0 / 0

To danie stanowi ciekawe połączenie ogórków kiszonych, łososia wędzonego i serka twarożkowego z szynką prosciutto. Całość podajemy z wcześniej oczyszczonymi i ugotowanymi małymi ziemniaczkami. Danie dopełnia chrzan oraz świeże zioła.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szt. ogórki kiszone krakus

12 szt. kwiat cukinii

200 g ser twarogowy

100 g łosoś wędzony

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżka świeży tymianek

150 g szynka parmeńska

400 g ziemniaki młode

1 szczyp. szczypiorek

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, dodaj do nich olej i otocz je nim.

2

Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj.

3

Szczypiorek zblanszuj we wrzątku – do ugotowanej wody (1 litr) wrzuć na 10–15 sekund szczypiorek podzielony na liście, następnie schłodź zimną wodą.

4

Kwiaty cukinii bardzo dobrze umyj i dokładnie wypłucz, a potem osusz.

5

Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku.

6

Szynkę ułóż na tackach do grillowania. Na szynce ułóż nadziane kwiaty cukinii.

7

Ziemniaczki ułóż na grillu i zacznij grillować z jednej ze stron. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę.

8

Po przełożeniu ziemniaków na drugą stronę ułóż na grillu tacki z szynką i cukinią. Grilluj je przez 2–3 minuty, po czym przełóż kwiaty na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2–3 minuty. W tym czasie szynka ładnie się zarumieni.

9

Wyłóż na talerz porcję chrzanu oraz szynkę, kwiaty cukinii i ziemniaki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły