Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i ogórkiem kiszonym
formularz
To danie stanowi ciekawe połączenie ogórków kiszonych, łososia wędzonego i serka twarożkowego z szynką prosciutto. Całość podajemy z wcześniej oczyszczonymi i ugotowanymi małymi ziemniaczkami. Danie dopełnia chrzan oraz świeże zioła.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
290
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
To danie stanowi ciekawe połączenie ogórków kiszonych, łososia wędzonego i serka twarożkowego z szynką prosciutto. Całość podajemy z wcześniej oczyszczonymi i ugotowanymi małymi ziemniaczkami. Danie dopełnia chrzan oraz świeże zioła.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szt. ogórki kiszone krakus
12 szt. kwiat cukinii
200 g ser twarogowy
100 g łosoś wędzony
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka świeży tymianek
150 g szynka parmeńska
400 g ziemniaki młode
1 szczyp. szczypiorek
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżka olej
Przygotowanie
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, dodaj do nich olej i otocz je nim.
Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj.
Szczypiorek zblanszuj we wrzątku – do ugotowanej wody (1 litr) wrzuć na 10–15 sekund szczypiorek podzielony na liście, następnie schłodź zimną wodą.
Kwiaty cukinii bardzo dobrze umyj i dokładnie wypłucz, a potem osusz.
Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku.
Szynkę ułóż na tackach do grillowania. Na szynce ułóż nadziane kwiaty cukinii.
Ziemniaczki ułóż na grillu i zacznij grillować z jednej ze stron. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę.
Po przełożeniu ziemniaków na drugą stronę ułóż na grillu tacki z szynką i cukinią. Grilluj je przez 2–3 minuty, po czym przełóż kwiaty na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2–3 minuty. W tym czasie szynka ładnie się zarumieni.
Wyłóż na talerz porcję chrzanu oraz szynkę, kwiaty cukinii i ziemniaki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
290
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.