Galaretka-jajo z białą kiełbasą i chrzanem
EdytaPochopien
Przepis warty odrobiny wysiłku, gdyż efekt zachwyci rodzinę i gości. Galaretka warzywna w kształcie jajek, z białą kiełbasą i chrzanem, które sąnieodzownym elementem świątecznego śniadania, to idealne danie na Wielkanoc. Do wykonania potrawy nie są potrzebne jajka, lecz ich skorupki, więc warto zaplanować, co możemy zrobić z żółtkami i białkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
254
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis warty odrobiny wysiłku, gdyż efekt zachwyci rodzinę i gości. Galaretka warzywna w kształcie jajek, z białą kiełbasą i chrzanem, które sąnieodzownym elementem świątecznego śniadania, to idealne danie na Wielkanoc. Do wykonania potrawy nie są potrzebne jajka, lecz ich skorupki, więc warto zaplanować, co możemy zrobić z żółtkami i białkami.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szt. biała kiełbasa surowa
1 szt. marchew
4 łyżecz. żelatyna
8 szt. jaja kurze całe
1 łyżka kukurydza konserwowa
1 łyżka groszek zielony konserwowy
1 łyżka posiekany szczypiorek
1 łyżka chrzan krakus
1 kostka kostka warzywna
2 szczyp. sól, pieprz
1 szt. plaster selera
1 szt. korzeń pietruszki
Przygotowanie
Kiełbasę i obrane warzywa zalać zimną wodą w niewielkim rondelku. Wlać jej tyle, żeby przykrywała kiełbasę. Dodać kostkę rosołową warzywną lub drobiową. Ugotować wywar. Zdjąć z ognia. Wyjąć ugotowane warzywa i kiełbasę. Dodać żelatynę i rozpuścić. Wystudzić. Dodać posiekany szczypior. Doprawić solą i pieprzem w razie konieczności doprawienia.
Każde jajko obić lekko łyżeczką na czubku. Rozłupać delikatnie na około 1 cm. Pozbyć się białka i żółtka. Sparzyć delikatnie skorupki wrzątkiem.
Kiełbasę oraz marchew pokroić w kosteczkę. Skorupki jajek ułożyć w kobiałce lub w innym naczyniu by stały prosto. Wyłożyć do każdej skorupki po kilka kosteczek kiełbasy, marchewki oraz groszek i kukurydzę. Do każdej wlać łyżeczką wywar, zalewają skorupki do końca. Odstawić do całkowitego stężenia.
Gotowe jajeczka ostukać delikatnie na całej powierzchni skorupki łyżeczką i obrać. Można podawać z majonezem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
254
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.