Galaretka-jajo z białą kiełbasą i chrzanem

EdytaPochopien
Galaretka-jajo z białą kiełbasą i chrzanem

0

0 / 0

Przepis warty odrobiny wysiłku, gdyż efekt zachwyci rodzinę i gości. Galaretka warzywna w kształcie jajek, z białą kiełbasą i chrzanem, które sąnieodzownym elementem świątecznego śniadania, to idealne danie na Wielkanoc. Do wykonania potrawy nie są potrzebne jajka, lecz ich skorupki, więc warto zaplanować, co możemy zrobić z żółtkami i białkami.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 szt. biała kiełbasa surowa

1 szt. marchew

4 łyżeczka żelatyna

8 szt. jaja kurze całe

1 łyżka kukurydza konserwowa

1 łyżka groszek zielony konserwowy

1 łyżka posiekany szczypiorek

1 łyżka chrzan krakus

1 kost. kostka warzywna

2 szcz. sól, pieprz

1 szt. plaster selera

1 szt. korzeń pietruszki

Przygotowanie


1

Kiełbasę i obrane warzywa zalać zimną wodą w niewielkim rondelku. Wlać jej tyle, żeby przykrywała kiełbasę. Dodać kostkę rosołową warzywną lub drobiową. Ugotować wywar. Zdjąć z ognia. Wyjąć ugotowane warzywa i kiełbasę. Dodać żelatynę i rozpuścić. Wystudzić. Dodać posiekany szczypior. Doprawić solą i pieprzem w razie konieczności doprawienia.

2

Każde jajko obić lekko łyżeczką na czubku. Rozłupać delikatnie na około 1 cm. Pozbyć się białka i żółtka. Sparzyć delikatnie skorupki wrzątkiem.

3

Kiełbasę oraz marchew pokroić w kosteczkę. Skorupki jajek ułożyć w kobiałce lub w innym naczyniu by stały prosto. Wyłożyć do każdej skorupki po kilka kosteczek kiełbasy, marchewki oraz groszek i kukurydzę. Do każdej wlać łyżeczką wywar, zalewają skorupki do końca. Odstawić do całkowitego stężenia.

4

Gotowe jajeczka ostukać delikatnie na całej powierzchni skorupki łyżeczką i obrać. Można podawać z majonezem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły