Fit makowiec
olcia_maj
Makowiec lub biszkopt przełożony kremem makowym: Biszkopt: *4 jajka, *1-2 łyżki ksylitolu, *1 łyżeczka pdp, *mąka orkiszowa Lubella Wykonanie: ^ubić białka na sztywną pianę, wsypać cukier/ksylitol i dodawać po jednym żółtku, wciąż ubijając. ^przesianą mąkę dodawać do masy, delikatnie mieszając. Zaprzestać, gdy masa zaczyna siadać - ja przestałam na połowie szklanki. Piec ok 40 min w 180st. Krem makowy: *2 szklanki maku namoczyć we wrzątku, gdy zmięknie zblendować masę lub zmielić w maszynce. *namoczyć we wrzątku kilka fig, moreli, orzechy. *namoczyć rodzynki w rumie. *połączyć składniki i udusić na maśle (na patelni lub w rondlu). Dodałam trochę siemienia lnianego i proszku budyniowego, aby skleić masę. *w tym momencie można także dodać miodu/ ksylitolu/ innego slodzidła. *przełożyć biszkopt gorącą masą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
262
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makowiec lub biszkopt przełożony kremem makowym: Biszkopt: *4 jajka, *1-2 łyżki ksylitolu, *1 łyżeczka pdp, *mąka orkiszowa Lubella Wykonanie: ^ubić białka na sztywną pianę, wsypać cukier/ksylitol i dodawać po jednym żółtku, wciąż ubijając. ^przesianą mąkę dodawać do masy, delikatnie mieszając. Zaprzestać, gdy masa zaczyna siadać - ja przestałam na połowie szklanki. Piec ok 40 min w 180st. Krem makowy: *2 szklanki maku namoczyć we wrzątku, gdy zmięknie zblendować masę lub zmielić w maszynce. *namoczyć we wrzątku kilka fig, moreli, orzechy. *namoczyć rodzynki w rumie. *połączyć składniki i udusić na maśle (na patelni lub w rondlu). Dodałam trochę siemienia lnianego i proszku budyniowego, aby skleić masę. *w tym momencie można także dodać miodu/ ksylitolu/ innego slodzidła. *przełożyć biszkopt gorącą masą.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
2 szkl. mak zmielony
1 szkl. bakalie
0.50 szkl. rodzynki
5 łyżka rum
2 łyżka mielone siemie lniane
2 łyżka budyń waniliowy
2 łyżka ksylitol
4 szt. jaja kurze całe
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szkl. mąka orkiszowa
3 łyżka ksylitol
Przygotowanie
Ubić białka na sztywną pianę. Wsypać cukier/ksylitol i dodawać po jednym żółtku, wciąż ubijając. Przesianą mąkę dodawać do masy, delikatnie mieszając. Zaprzestać, gdy masa zaczyna siadać - ja przestałam na połowie szklanki. Piec około 40 minut w 180 st.
2 szklanki maku namoczyć we wrzątku. Gdy zmięknie zblendować masę lub zmielić w maszynce. Namoczyć we wrzątku morele, kilka fig i orzechy. Namoczyć rodzynki w rumie. Połączyć składniki i udusić na maśle (na patelni lub w rondlu). Dodałam trochę siemienia lnianego i proszku budyniowego, aby skleić masę. W tym momencie można także dodać miodu/ ksylitolu/ innego slodzidła.
Przełożyć biszkopt gorącą masą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
262
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.