Fit makowiec

olcia_maj
Fit makowiec

0

0 / 0

Makowiec lub biszkopt przełożony kremem makowym: Biszkopt: *4 jajka, *1-2 łyżki ksylitolu, *1 łyżeczka pdp, *mąka orkiszowa Lubella Wykonanie: ^ubić białka na sztywną pianę, wsypać cukier/ksylitol i dodawać po jednym żółtku, wciąż ubijając. ^przesianą mąkę dodawać do masy, delikatnie mieszając. Zaprzestać, gdy masa zaczyna siadać - ja przestałam na połowie szklanki. Piec ok 40 min w 180st. Krem makowy: *2 szklanki maku namoczyć we wrzątku, gdy zmięknie zblendować masę lub zmielić w maszynce. *namoczyć we wrzątku kilka fig, moreli, orzechy. *namoczyć rodzynki w rumie. *połączyć składniki i udusić na maśle (na patelni lub w rondlu). Dodałam trochę siemienia lnianego i proszku budyniowego, aby skleić masę. *w tym momencie można także dodać miodu/ ksylitolu/ innego slodzidła. *przełożyć biszkopt gorącą masą.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

2 szkl. mak zmielony

1 szkl. bakalie

0.50 szkl. rodzynki

5 łyżka rum

2 łyżka mielone siemie lniane

2 łyżka budyń waniliowy

2 łyżka ksylitol

4 szt. jaja kurze całe

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 szkl. mąka orkiszowa

3 łyżka ksylitol

Przygotowanie


1

Ubić białka na sztywną pianę. Wsypać cukier/ksylitol i dodawać po jednym żółtku, wciąż ubijając. Przesianą mąkę dodawać do masy, delikatnie mieszając. Zaprzestać, gdy masa zaczyna siadać - ja przestałam na połowie szklanki. Piec około 40 minut w 180 st.

2

2 szklanki maku namoczyć we wrzątku. Gdy zmięknie zblendować masę lub zmielić w maszynce. Namoczyć we wrzątku morele, kilka fig i orzechy. Namoczyć rodzynki w rumie. Połączyć składniki i udusić na maśle (na patelni lub w rondlu). Dodałam trochę siemienia lnianego i proszku budyniowego, aby skleić masę. W tym momencie można także dodać miodu/ ksylitolu/ innego slodzidła.

3

Przełożyć biszkopt gorącą masą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

262

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły