Faworki dadiego

m7
Faworki dadiego

0

0 / 0

Faworki, czy inaczej chrusty były pierwszym moim wypiekiem. Lubię je robić i zjadać. Nadają się świetnie na różne okazje, nie tylko tłusty czwartek.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

200 gęsta śmietana

1 szcz. sól

2.50 szkl. mąka lubella puszysta krupczatka

5 szt. żółtka

1 łyżka masło

4 łyżka spirytus

1 łyżka proszek do pieczenia

1 łyżka cukier puder do posypania

Przygotowanie


1

Do miski przesiać mąkę. Wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.

2

Dodać masło, spirytus, śmietanę, żółtka. Wysiekać.

3

Ciasto dobrze zagnieść.

4

Podzielić na cztery części.

5

Każdą rozwałkować bardzo cieniutko, na 2mm. Pokroić (najlepiej używając radełka) w cienie paseczki, w których każdy będzie miał naciętą dziurkę.

6

Jeden z końców przewlec przez otwór.

7

Faworki smażyć w dużej ilości tłuszczu (np.Oleju) na złoty kolor.

8

Po upieczeniu położyć na papier śniadaniowy aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

9

Gotowe chrusty posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły