Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

2.5 Szklanki
200 Mililitrów
Gęsta śmietana
1 Szczypta
sól
5 Sztuk
ŻÓŁTKA
1 Łyżka
masło
4 Łyżki
spirytus
1 Łyżka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Łyżka
Cukier puder do posypania
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do miski przesiać mąkę. Wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
  2. Dodać masło, spirytus, śmietanę, żółtka. Wysiekać.
  3. Ciasto dobrze zagnieść.
  4. Podzielić na cztery części.
  5. Każdą rozwałkować bardzo cieniutko, na 2mm. Pokroić (najlepiej używając radełka) w cienie paseczki, w których każdy będzie miał naciętą dziurkę.
  6. Jeden z końców przewlec przez otwór.
  7. Faworki smażyć w dużej ilości tłuszczu (np.Oleju) na złoty kolor.
  8. Po upieczeniu położyć na papier śniadaniowy aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  9. Gotowe chrusty posypać cukrem pudrem.

Opis

Faworki, czy inaczej chrusty były pierwszym moim wypiekiem. Lubię je robić i zjadać. Nadają się świetnie na różne okazje, nie tylko tłusty czwartek.

Podobne przepisy

Faworki Domowe

Przepis
Średni Do 1 godz
Faworki Domowe

Ciastka owsiane z czekoladą

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Keks

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Keks

FAWORKI-chrust

Przepis
Średni Do 1 godz
FAWORKI-chrust

Pączki po bawarsku

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki po bawarsku

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Faworki

Przepis
Łatwy Do 40 min
Faworki

Ciasto z sercem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!