Faworki dadiego
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Faworki dadiego](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F10283-1702058200423.jpeg&w=3840&q=75)
Faworki, czy inaczej chrusty były pierwszym moim wypiekiem. Lubię je robić i zjadać. Nadają się świetnie na różne okazje, nie tylko tłusty czwartek.
0
0 / 0
Faworki, czy inaczej chrusty były pierwszym moim wypiekiem. Lubię je robić i zjadać. Nadają się świetnie na różne okazje, nie tylko tłusty czwartek.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
50 porcji
Składniki
200 gęsta śmietana
1 szczyp. sól
2.50 szkl. mąka lubella puszysta krupczatka
5 szt. żółtka
1 łyżka masło
4 łyżka spirytus
1 łyżka proszek do pieczenia
1 łyżka cukier puder do posypania
Przygotowanie
Do miski przesiać mąkę. Wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
Dodać masło, spirytus, śmietanę, żółtka. Wysiekać.
Ciasto dobrze zagnieść.
Podzielić na cztery części.
Każdą rozwałkować bardzo cieniutko, na 2mm. Pokroić (najlepiej używając radełka) w cienie paseczki, w których każdy będzie miał naciętą dziurkę.
Jeden z końców przewlec przez otwór.
Faworki smażyć w dużej ilości tłuszczu (np.Oleju) na złoty kolor.
Po upieczeniu położyć na papier śniadaniowy aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe chrusty posypać cukrem pudrem.