Faworki

m7
Faworki

1

0 / 0

Faworki

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 szcz. sól

3 kost. smalec

8 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka spirytus

8 łyżka śmietana

50 dek. mąka pszenna tortowa lubella

10 dek. masło

5 dek. cukier puder

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać, dodać mleko - posiekać.

2

Następnie dodać pozostałe składniki, tj. Żółtka, śmietanę, sól, spirytus, i wyrobić ciasto na jednolitą masę.

3

Wyrobione ciasto wstawić na godzinę do lodówki.

4

Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na paski o długości 1-12 cm i szerokości 2-3 cm.

5

Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.

6

Faworki wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.

7

Po usmażeniu ułożyć na serwetce papierowej do osączenia, przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły