Faworki
m7
Faworki
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1142
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
95
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Faworki
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szczyp. sól
3 kostka smalec
8 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka spirytus
8 łyżka śmietana
50 dag. mąka pszenna tortowa lubella
10 dag. masło
5 dag. cukier puder
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać mleko - posiekać.
Następnie dodać pozostałe składniki, tj. Żółtka, śmietanę, sól, spirytus, i wyrobić ciasto na jednolitą masę.
Wyrobione ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na paski o długości 1-12 cm i szerokości 2-3 cm.
Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.
Faworki wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu ułożyć na serwetce papierowej do osączenia, przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1142
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
95
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.