Faworki
m7
Faworki
1
0 / 0
Faworki
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szczyp. sól
3 kostka smalec
8 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka spirytus
8 łyżka śmietana
50 dag. mąka pszenna tortowa lubella
10 dag. masło
5 dag. cukier puder
Przygotowanie
1
Mąkę przesiać, dodać mleko - posiekać.
2
Następnie dodać pozostałe składniki, tj. Żółtka, śmietanę, sól, spirytus, i wyrobić ciasto na jednolitą masę.
3
Wyrobione ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
4
Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na paski o długości 1-12 cm i szerokości 2-3 cm.
5
Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.
6
Faworki wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.
7
Po usmażeniu ułożyć na serwetce papierowej do osączenia, przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.