Inspiracja Adobe Stock
1

Składniki

50 Dekagramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
2 Szczypty
sól
3 Kostki
smalec
8 Sztuk
żółtko jaja kurzego
2 Łyżki
spirytus
8 Łyżek
śmietana
10 Dekagramów
masło
5 Dekagramów
cukier puder
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę przesiać, dodać mleko - posiekać.
  2. Następnie dodać pozostałe składniki, tj. Żółtka, śmietanę, sól, spirytus, i wyrobić ciasto na jednolitą masę.
  3. Wyrobione ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
  4. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na paski o długości 1-12 cm i szerokości 2-3 cm.
  5. Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.
  6. Faworki wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  7. Po usmażeniu ułożyć na serwetce papierowej do osączenia, przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.

Opis

Faworki

Podobne przepisy

Faworki

Przepis
Średni Do 1 godz
Faworki

Chrusty

Przepis
Średni Do 1 godz
Chrusty

Pączki migdaŁowe

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki migdaŁowe

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Pączki migdałowe

Przepis
Średni Do 3 godz
Pączki migdałowe

Faworki Domowe

Przepis
Średni Do 1 godz
Faworki Domowe

Tanie pączki

Przepis
Średni Do 3 godz
Tanie pączki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!