Faworki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Faworki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974429494.jpeg&w=3840&q=75)
Faworki
0
0 / 0
Faworki
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szczyp. cukier puder
1 łyżecz. spirytus
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. śmietana
8 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. smalec
0.50 kg mąka pszenna tortowa lubella
Przygotowanie
1
cisto musi być dość twarde i elastyczne.
2
Mąkę wsypać na stolnicę - wbić żółtka, wlać śmietanę i zagnieść mąkę
3
końcem noża siekać ciasto
4
gdy zostanie połowa suchej mąki wlać spirytus i dodać sól zagnieść ciasto
5
wyrobić ciasto wałkiem tak aby się tworzyły pęcherzyki
6
położyć pod miskę aby nie wyschło
7
Formować faworki i smażyć na tłuszczu