Faworki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Faworki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973415360.jpeg&w=3840&q=75)
Faworki
1
0 / 0
Faworki
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
50 śmietana
20 rum
1 szczyp. sól
350 g mąka pszenna tortowa lubella
50 g masło
2 szt. jaja kurze całe
6 szt. żółtko jaja kurzego
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać żółtka, jajka i śmietanę; wyrobić dokładnie ciasto, dodając pod koniec sól i rum.
Ciasto podzielić na części, rozwałkować na grubość 1 mm, mało podsypując mąką.
Radełkiem lub nożem pokrajać w paski szerokości 3 cm i długości 8-10 cm.
Na środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcia, przez które przełożyć jeden koniec ciasta, aby utworzył się węzeł.
W rondlu rozgrzać tłuszcz i sprawdzić czy jest odpowiednio nagrzany (wrzucić kawałek ciasta: jeżeli szybko wypłynie i zaraz się zrumieni, można smażyć faworki).
Faworki wkładać do tłuszczu i smażyć na jasnozłoty kolor, przewracając, podczas smażenia.
Po wyjęciu osączyć na bibule, ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem.