Faworki

m7
Faworki

1

0 / 0

Faworki

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

50 śmietana

20 rum

1 szcz. sól

350 g mąka pszenna tortowa lubella

50 g masło

2 szt. jaja kurze całe

6 szt. żółtko jaja kurzego

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać żółtka, jajka i śmietanę; wyrobić dokładnie ciasto, dodając pod koniec sól i rum.

2

Ciasto podzielić na części, rozwałkować na grubość 1 mm, mało podsypując mąką.

3

Radełkiem lub nożem pokrajać w paski szerokości 3 cm i długości 8-10 cm.

4

Na środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcia, przez które przełożyć jeden koniec ciasta, aby utworzył się węzeł.

5

W rondlu rozgrzać tłuszcz i sprawdzić czy jest odpowiednio nagrzany (wrzucić kawałek ciasta: jeżeli szybko wypłynie i zaraz się zrumieni, można smażyć faworki).

6

Faworki wkładać do tłuszczu i smażyć na jasnozłoty kolor, przewracając, podczas smażenia.

7

Po wyjęciu osączyć na bibule, ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły