Inspiracja Adobe Stock
1

Składniki

350 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
50 Mililitrów
śmietana
20 Mililitrów
rum
1 Szczypta
sól
50 Gramów
masło
2 Sztuki
jaja kurze całe
6 Sztuk
żółtko jaja kurzego
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać żółtka, jajka i śmietanę; wyrobić dokładnie ciasto, dodając pod koniec sól i rum.
  2. Ciasto podzielić na części, rozwałkować na grubość 1 mm, mało podsypując mąką.
  3. Radełkiem lub nożem pokrajać w paski szerokości 3 cm i długości 8-10 cm.
  4. Na środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcia, przez które przełożyć jeden koniec ciasta, aby utworzył się węzeł.
  5. W rondlu rozgrzać tłuszcz i sprawdzić czy jest odpowiednio nagrzany (wrzucić kawałek ciasta: jeżeli szybko wypłynie i zaraz się zrumieni, można smażyć faworki).
  6. Faworki wkładać do tłuszczu i smażyć na jasnozłoty kolor, przewracając, podczas smażenia.
  7. Po wyjęciu osączyć na bibule, ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem.

Opis

Faworki

Podobne przepisy

Sos chrzanowy

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sos chrzanowy

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Piernik świąteczny

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik świąteczny

Omlet z fetą

Przepis
Średni Do 15 min
Omlet z fetą

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Przepis
Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Jajecznica z cebulą

Przepis
Łatwy Do 15 min
Jajecznica z cebulą

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!