Eklerki czekoladowe
decomorreno
Eklerki z kremem to przysmak powszechnie znany i uwielbiany przez amatorów słodkości. Stanowi doskonałe połączenie klasycznego parzonego ciasta i delikatnego kremu budyniowego (creme patissiere). Koniecznie sprawdź nasz przepis obłędnie czekoladowe eklerki, które dosłownie rozpływają się w ustach i ekspresowo znikają z talerza!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
184
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.5 / 12
Eklerki z kremem to przysmak powszechnie znany i uwielbiany przez amatorów słodkości. Stanowi doskonałe połączenie klasycznego parzonego ciasta i delikatnego kremu budyniowego (creme patissiere). Koniecznie sprawdź nasz przepis obłędnie czekoladowe eklerki, które dosłownie rozpływają się w ustach i ekspresowo znikają z talerza!
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
125 g mąka pszenna tortowa lubella
35 g kakao decomorreno
250 woda
100 g masło
35 g cukier
1 szczyp. sól
4 szt. jaja
250 g mascarpone
500 śmietana 36%
35 g kakao decomorreno
50 g cukier puder
2 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka masło
2 łyżka cukier puder
2 łyżka śmietanka kremowa 30%
Przygotowanie
W garnku zagotuj wodę z masłem, cukrem i solą. Wsyp wymieszane kakao wraz z mąką.
Wymieszaj całość drewnianą łyżką, aż ciasto sklei się w błyszczącą kulę i całkowicie odejdzie od ścianek garnka. Następnie odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone ciasto ubijaj dodając do niego stopniowo po jednym jajku. Następnie przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj ciastka o długości około 10 cm. Piecz w temp. 200ºC przez około 25 minut.
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno wraz z mascarpone. Dodaj cukier oraz kakao. Przełóż krem do rękawa z końcówką gwiazdy i nakładaj na przekrojone wzdłuż eklery.
W rondelku wymieszaj masło, cukier oraz kakao. Na koniec dodaj śmietankę. Pokryj wierzch eklerów polewą. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
184
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka