Eklerki czekoladowe

decomorreno
Eklerki czekoladowe

0

3.5 / 12

Eklerki z kremem to przysmak powszechnie znany i uwielbiany przez amatorów słodkości. Stanowi doskonałe połączenie klasycznego parzonego ciasta i delikatnego kremu budyniowego (creme patissiere). Koniecznie sprawdź nasz przepis obłędnie czekoladowe eklerki, które dosłownie rozpływają się w ustach i ekspresowo znikają z talerza!

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

125 g mąka pszenna tortowa lubella

35 g kakao decomorreno

250 woda

100 g masło

35 g cukier

1 szcz. sól

4 szt. jaja

250 g mascarpone

500 śmietana 36%

35 g kakao decomorreno

50 g cukier puder

2 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka masło

2 łyżka cukier puder

2 łyżka śmietanka kremowa 30%

Przygotowanie


1

W garnku zagotuj wodę z masłem, cukrem i solą. Wsyp wymieszane kakao wraz z mąką.

2

Wymieszaj całość drewnianą łyżką, aż ciasto sklei się w błyszczącą kulę i całkowicie odejdzie od ścianek garnka. Następnie odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia.

3

Wystudzone ciasto ubijaj dodając do niego stopniowo po jednym jajku. Następnie przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj ciastka o długości około 10 cm. Piecz w temp. 200ºC przez około 25 minut.

4

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno wraz z mascarpone. Dodaj cukier oraz kakao. Przełóż krem do rękawa z końcówką gwiazdy i nakładaj na przekrojone wzdłuż eklery.

5

W rondelku wymieszaj masło, cukier oraz kakao. Na koniec dodaj śmietankę. Pokryj wierzch eklerów polewą. Smacznego!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły