Dżem truskawkowo-rabarbarowy
m7
Słodki dżem z truskawek i rabarbaru - smaki lata zamknięte w słoiku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
644
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
155
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Słodki dżem z truskawek i rabarbaru - smaki lata zamknięte w słoiku.
4
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 kg truskawki
0.50 kg rabarbar
1 szkl. cukier
2 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Rabarbar obrać i pociąć na nieduże kawałki. Truskawki odszypułkować i przepołowić.
Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku z grubym dnem i zagotować. Gotować kilka godzin, aż dżem zgęstnieje, dobrze jest gotowanie rozłożyć na 2 dni.
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić.
Postawić słoiczki do góry nogami i owinąć ręcznikami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
644
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
155
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.