Dżem truskawkowo-rabarbarowy
m7
1
0 / 0
0
Słodki dżem z truskawek i rabarbaru - smaki lata zamknięte w słoiku.
4
Składniki
480 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
1 kg truskawki
0.50 kg rabarbar
1 szkl. cukier
2 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
1
Rabarbar obrać i pociąć na nieduże kawałki. Truskawki odszypułkować i przepołowić.
2
Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku z grubym dnem i zagotować. Gotować kilka godzin, aż dżem zgęstnieje, dobrze jest gotowanie rozłożyć na 2 dni.
3
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić.
4
Postawić słoiczki do góry nogami i owinąć ręcznikami.