Dżem truskawkowo-rabarbarowy

m7
Dżem truskawkowo-rabarbarowy

1

0 / 0

Słodki dżem z truskawek i rabarbaru - smaki lata zamknięte w słoiku.

4

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 kg truskawki

0.50 kg rabarbar

1 szkl. cukier

2 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Rabarbar obrać i pociąć na nieduże kawałki. Truskawki odszypułkować i przepołowić.

2

Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku z grubym dnem i zagotować. Gotować kilka godzin, aż dżem zgęstnieje, dobrze jest gotowanie rozłożyć na 2 dni.

3

Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić.

4

Postawić słoiczki do góry nogami i owinąć ręcznikami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

644

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

155

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły