Dżem truskawkowo-rabarbarowy

m7
Dżem truskawkowo-rabarbarowy

1

0 / 0

Domowy dżem truskawkowo-rabarbarowy to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata w słoiku. Połączenie słodkich truskawek z lekko kwaskowatym rabarbarem daje idealnie zbalansowany smak, który świetnie komponuje się z pieczywem, naleśnikami czy jako dodatek do ciast. Przygotowanie dżemu jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dzięki naturalnym składnikom i odpowiedniemu przechowywaniu dżem może cieszyć nas swoim smakiem przez wiele miesięcy. To doskonały pomysł na domowy przetwór, który ucieszy całą rodzinę.

4

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 kg truskawki

500 g rabarbar

600 g cukier

1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki. Rabarbar obierz, pokrój w cienkie plasterki.

2

W dużym garnku umieść truskawki i rabarbar. Dodaj sok z cytryny i całość podgrzewaj na małym ogniu przez 10–15 minut, aż owoce puszczą sok.

3

Wsyp cukier (lub cukier żelujący) i mieszaj aż do rozpuszczenia. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, przez ok. 30–45 minut, aż masa zgęstnieje. Zrób test na talerzyku – jeśli po ostygnięciu dżem się nie rozlewa, jest gotowy.

4

Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, mocno zakręć i postaw do góry dnem na 10 minut lub zapasteryzuj w garnku przez 10–15 minut.

5

Po ostygnięciu słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu trzymaj w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

644

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

155

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły