Dżem truskawkowo-rabarbarowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Dżem truskawkowo-rabarbarowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975738889.jpeg&w=3840&q=75)
Słodki dżem z truskawek i rabarbaru - smaki lata zamknięte w słoiku.
1
0 / 0
Słodki dżem z truskawek i rabarbaru - smaki lata zamknięte w słoiku.
4
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
1 kg truskawki
0.50 kg rabarbar
1 szkl. cukier
2 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
1
Rabarbar obrać i pociąć na nieduże kawałki. Truskawki odszypułkować i przepołowić.
2
Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku z grubym dnem i zagotować. Gotować kilka godzin, aż dżem zgęstnieje, dobrze jest gotowanie rozłożyć na 2 dni.
3
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić.
4
Postawić słoiczki do góry nogami i owinąć ręcznikami.