Dżem truskawkowo-rabarbarowy

m7

Domowy dżem truskawkowo-rabarbarowy to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata w słoiku. Połączenie słodkich truskawek z lekko kwaskowatym rabarbarem daje idealnie zbalansowany smak, który świetnie komponuje się z pieczywem, naleśnikami czy jako dodatek do ciast. Przygotowanie dżemu jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dzięki naturalnym składnikom i odpowiedniemu przechowywaniu dżem może cieszyć nas swoim smakiem przez wiele miesięcy. To doskonały pomysł na domowy przetwór, który ucieszy całą rodzinę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
644
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
155
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Domowy dżem truskawkowo-rabarbarowy to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata w słoiku. Połączenie słodkich truskawek z lekko kwaskowatym rabarbarem daje idealnie zbalansowany smak, który świetnie komponuje się z pieczywem, naleśnikami czy jako dodatek do ciast. Przygotowanie dżemu jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dzięki naturalnym składnikom i odpowiedniemu przechowywaniu dżem może cieszyć nas swoim smakiem przez wiele miesięcy. To doskonały pomysł na domowy przetwór, który ucieszy całą rodzinę.
4
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg truskawki
500 g rabarbar
600 g cukier
1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki. Rabarbar obierz, pokrój w cienkie plasterki.
W dużym garnku umieść truskawki i rabarbar. Dodaj sok z cytryny i całość podgrzewaj na małym ogniu przez 10–15 minut, aż owoce puszczą sok.
Wsyp cukier (lub cukier żelujący) i mieszaj aż do rozpuszczenia. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, przez ok. 30–45 minut, aż masa zgęstnieje. Zrób test na talerzyku – jeśli po ostygnięciu dżem się nie rozlewa, jest gotowy.
Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, mocno zakręć i postaw do góry dnem na 10 minut lub zapasteryzuj w garnku przez 10–15 minut.
Po ostygnięciu słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu trzymaj w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
644
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
155
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.