Drożdżówki z makiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Drożdżówki z makiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1714469715466.jpg&w=3840&q=75)
Drożdżówki z makiem to idealny wybór na śniadanie, święta lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Są puszyste, wilgotne i wyjątkowo smaczne. Z pewnością przypadną do gustu fanom domowych wypieków. Gotowe drożdżówki świetnie smakują z lukrem na wierzchu. Smacznego!
1
0 / 0
Drożdżówki z makiem to idealny wybór na śniadanie, święta lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Są puszyste, wilgotne i wyjątkowo smaczne. Z pewnością przypadną do gustu fanom domowych wypieków. Gotowe drożdżówki świetnie smakują z lukrem na wierzchu. Smacznego!
7
Składniki
100 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
600 g mąka tortowa lubella
300 g masa makowa
25 g drożdże świeże
300 ml mleko
2 szt. jajka kurze
4 łyżka cukier
100 g masło
Przygotowanie
W misce rozgniatamy świeże drożdże, dodajemy 50 ml ciepłego mleka i po łyżce cukru i mąki tortowej. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Do miski przesiewamy mąkę tortową, dodajemy dwa żółtka, 250 ml ciepłego mleka, 100 g miękkiego masła i zaczyn drożdżowy. Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto na podłużny prostokąt i układamy równomiernie masę makową. Całość zwijamy w rulon, zlepiając brzegi ciasta.
Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Rulon kroimy na równe części i kładziemy na blaszce, zachowując odstępy między drożdżówkami.
Drożdżówki z makiem pieczemy ok. 25 minut.
Gotowe drożdżówki można polać lukrem.