Drożdżówki z makiem

Lubella
Drożdżówki z makiem

1

0 / 0

Drożdżówki z makiem to idealny wybór na śniadanie, święta lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Są puszyste, wilgotne i wyjątkowo smaczne. Z pewnością przypadną do gustu fanom domowych wypieków. Gotowe drożdżówki świetnie smakują z lukrem na wierzchu. Smacznego!

7

Składniki

100 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

600 g mąka tortowa lubella

300 g masa makowa

25 g drożdże świeże

300 ml mleko

2 szt. jajka kurze

4 łyżka cukier

100 g masło

Przygotowanie


1

W misce rozgniatamy świeże drożdże, dodajemy 50 ml ciepłego mleka i po łyżce cukru i mąki tortowej. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.

2

Do miski przesiewamy mąkę tortową, dodajemy dwa żółtka, 250 ml ciepłego mleka, 100 g miękkiego masła i zaczyn drożdżowy. Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

3

Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto na podłużny prostokąt i układamy równomiernie masę makową. Całość zwijamy w rulon, zlepiając brzegi ciasta.

4

Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Rulon kroimy na równe części i kładziemy na blaszce, zachowując odstępy między drożdżówkami.

5

Drożdżówki z makiem pieczemy ok. 25 minut.

6

Gotowe drożdżówki można polać lukrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły