Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

1 Kilogram
1 Litr
mleko
1 Litr
olej
100 Gramów
drożdże
100 Gramów
cukier puder
3 Sztuki
jaja kurze całe
0.5 Szklanki
cukier
0.5 Szklanki
olej
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozrabiamy cukrem i mlekiem, dodajemy jajka, olej i mąkę.
  2. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  3. . Następnie lekko wyrabiamy i przygotowujemy się do robienia chrustów.
  4. Od całości odrywamy kawałki ciasta, rozwałkujemy na grubość ok 3-4mm, następnie kroimy na paski, potem przecinamy w poprzek i nacinamy środki.
  5. Przez nacięcie wywijamy ciasto.
  6. Tak przygotowane ciastka smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  7. Osączmy nadmiar tłuszczu na ręczniki papierowym.
  8. Posypujemy cukrem pudrem.

Opis

Puszyste chrusty nie tylko na tłusty czwartek

Podobne przepisy

Keks drożdżowy

Przepis
Łatwy Do 40 min
Keks drożdżowy

Pączki z marmoladą

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z marmoladą

Pączki z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Pączki z konfiturą wiśniową

Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Kręgle wodne lub chrusty

Przepis
Łatwy Do 15 min
Kręgle wodne lub chrusty

Pączki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Pączusie

Przepis
Średni Do 3 godz
Pączusie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!