Drożdżowe chrusty
m7
Puszyste chrusty nie tylko na tłusty czwartek
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1024
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
79
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Puszyste chrusty nie tylko na tłusty czwartek
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kg mąka lubella puszysta tortowa
1 l mleko
1 l olej
100 g drożdże
100 g cukier puder
3 szt. jaja kurze całe
0.50 szkl. cukier
0.50 szkl. olej
Przygotowanie
Drożdże rozrabiamy cukrem i mlekiem, dodajemy jajka, olej i mąkę.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
. Następnie lekko wyrabiamy i przygotowujemy się do robienia chrustów.
Od całości odrywamy kawałki ciasta, rozwałkujemy na grubość ok 3-4mm, następnie kroimy na paski, potem przecinamy w poprzek i nacinamy środki.
Przez nacięcie wywijamy ciasto.
Tak przygotowane ciastka smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Osączmy nadmiar tłuszczu na ręczniki papierowym.
Posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1024
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
79
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.