Drożdżowe chrusty

m7
Drożdżowe chrusty

Średnia 0 / 0

Oceń!

Puszyste chrusty nie tylko na tłusty czwartek

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 kg mąka lubella puszysta tortowa

1 l mleko

1 l olej

100 g drożdże

100 g cukier puder

3 szt. jaja kurze całe

0.50 szkl. cukier

0.50 szkl. olej

Przygotowanie


Drożdże rozrabiamy cukrem i mlekiem, dodajemy jajka, olej i mąkę.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

. Następnie lekko wyrabiamy i przygotowujemy się do robienia chrustów.

Od całości odrywamy kawałki ciasta, rozwałkujemy na grubość ok 3-4mm, następnie kroimy na paski, potem przecinamy w poprzek i nacinamy środki.

Przez nacięcie wywijamy ciasto.

Tak przygotowane ciastka smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Osączmy nadmiar tłuszczu na ręczniki papierowym.

Posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1024

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

69

gram

Tłuszcze

79

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły