Drożdżowe chrusty
m7
Puszyste chrusty nie tylko na tłusty czwartek
0
0 / 0
Puszyste chrusty nie tylko na tłusty czwartek
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kg mąka lubella puszysta tortowa
1 l mleko
1 l olej
100 g drożdże
100 g cukier puder
3 szt. jaja kurze całe
0.50 szkl. cukier
0.50 szkl. olej
Przygotowanie
Drożdże rozrabiamy cukrem i mlekiem, dodajemy jajka, olej i mąkę.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
. Następnie lekko wyrabiamy i przygotowujemy się do robienia chrustów.
Od całości odrywamy kawałki ciasta, rozwałkujemy na grubość ok 3-4mm, następnie kroimy na paski, potem przecinamy w poprzek i nacinamy środki.
Przez nacięcie wywijamy ciasto.
Tak przygotowane ciastka smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Osączmy nadmiar tłuszczu na ręczniki papierowym.
Posypujemy cukrem pudrem.