Drożdżowe chrusty

m7
Drożdżowe chrusty

0

0 / 0

Puszyste chrusty nie tylko na tłusty czwartek

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 kg mąka lubella puszysta tortowa

1 l mleko

1 l olej

100 g drożdże

100 g cukier puder

3 szt. jaja kurze całe

0.50 szkl. cukier

0.50 szkl. olej

Przygotowanie


1

Drożdże rozrabiamy cukrem i mlekiem, dodajemy jajka, olej i mąkę.

2

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

3

. Następnie lekko wyrabiamy i przygotowujemy się do robienia chrustów.

4

Od całości odrywamy kawałki ciasta, rozwałkujemy na grubość ok 3-4mm, następnie kroimy na paski, potem przecinamy w poprzek i nacinamy środki.

5

Przez nacięcie wywijamy ciasto.

6

Tak przygotowane ciastka smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

7

Osączmy nadmiar tłuszczu na ręczniki papierowym.

8

Posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły