Drożdżowe baranki, zajączki, kurczaczki

cocosina
Drożdżowe baranki, zajączki, kurczaczki

0

0 / 0

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


9 porcji

Składniki

450 g mąka lubella puszysta tortowa

40 g świeże drożdże

5 łyżka cukier

200 mleko uht 3,2%

2 szt. jajko

5 łyżka masło

1 szcz. sól

4 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżka masło

2 łyżka cukier

18 szt. goździki

Przygotowanie


1

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko, 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

2

Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, jajko, sól, resztę cukru i wlać roztopione masło. Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.

3

Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje: -zajączek: wałeczek (zwinąć w ślimaka tworząc brzuszek), większa kulka na główkę, mała kulka na ogonek; -baranek: większa kulka na korpus, mniejsza kulka na głowę, 2 najmniejsze na uszy; -kurczaczki: 2 wałeczki; Formować z porcji figurki wg. własnej wyobraźni, doklejając poszczególne części roztrzepanym jajkiem. Goździki osadzić w miejsce oczu. Wszystkie figurki posmarować roztrzepanym jajkiem.

4

Ugnieść kruszonkę z wszystkich składników. Kruszonką posypać korpus baranków.

5

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły