Drożdżowe baranki, zajączki, kurczaczki
cocosina
Wartości odżywcze na porcję
Energia
352
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
9 porcji
Składniki
450 g mąka lubella puszysta tortowa
40 g świeże drożdże
5 łyżka cukier
200 mleko uht 3,2%
2 szt. jajko
5 łyżka masło
1 szczyp. sól
4 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżka masło
2 łyżka cukier
18 szt. goździki
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko, 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, jajko, sól, resztę cukru i wlać roztopione masło. Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje: -zajączek: wałeczek (zwinąć w ślimaka tworząc brzuszek), większa kulka na główkę, mała kulka na ogonek; -baranek: większa kulka na korpus, mniejsza kulka na głowę, 2 najmniejsze na uszy; -kurczaczki: 2 wałeczki; Formować z porcji figurki wg. własnej wyobraźni, doklejając poszczególne części roztrzepanym jajkiem. Goździki osadzić w miejsce oczu. Wszystkie figurki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Ugnieść kruszonkę z wszystkich składników. Kruszonką posypać korpus baranków.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
352
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.