Drożdżowe baranki, zajączki, kurczaczki

Lubella

Drożdżowe baranki, zajączki i kurczaczki to urocze i smakowite wypieki, które doskonale pasują na stół na Wielkanoc, a jednocześnie są ciekawą przekąską dla dzieci i dorosłych. Ich przygotowanie to także doskonała okazja do wspólnej, kreatywnej zabawy w kuchni. Idealnie komponują się z miodem, dżemem czy masłem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
352
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Drożdżowe baranki, zajączki i kurczaczki to urocze i smakowite wypieki, które doskonale pasują na stół na Wielkanoc, a jednocześnie są ciekawą przekąską dla dzieci i dorosłych. Ich przygotowanie to także doskonała okazja do wspólnej, kreatywnej zabawy w kuchni. Idealnie komponują się z miodem, dżemem czy masłem.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
9 porcji
Składniki
450 g mąka lubella puszysta tortowa
40 g świeże drożdże
5 łyżka cukier
200 ml mleko uht 3,2%
2 szt. jajko
5 łyżka masło
1 szczyp. sól
18 szt. goździki
Kruszonka
4 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżka masło
2 łyżka cukier
Przygotowanie
Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 15 minut, aż zaczyn wyrośnie.
Do wyrośniętego rozczynu dodaj przesianą mąkę, jajko, sól i resztę cukru. Na koniec wlej roztopione masło.
Zagnieć elastyczne, gładkie ciasto i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Podziel ciasto na mniejsze porcje i formuj z nich figurki. Aby zrobić zajączka, zrób wałeczek i zwiń go w ślimaka (brzuszek). Dodaj większą kulkę na głowę i mniejszą na ogonek.
Do przygotowania baranka uformuj większą kulkę na korpus, mniejszą na głowę, a z dwóch maleńkich kawałków zrób uszy.
Do przygotowania kurczaczka stwórz 2 wałeczki – jeden na korpus, drugi na szyję i głowę.
Poszczególne elementy sklejaj roztrzepanym jajkiem. Goździki wciśnij w ciasto, tworząc oczy.
Przygotuj kruszonkę. W misce połącz mąkę, masło i cukier, rozcierając składniki w palcach, aż powstanie sypka kruszonka. Posyp nią korpusy baranków.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej figurki. Wszystkie posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż wypieki nabiorą złocistego koloru.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
352
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.