Drożdżowa babka z lukrem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
malg
![Drożdżowa babka z lukrem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975638405.jpeg&w=3840&q=75)
Drożdżowa babka z cytrynowym lukrem to mój sposób na udane święta.
1
0 / 0
Drożdżowa babka z cytrynowym lukrem to mój sposób na udane święta.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szkl. mleko
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. cytryna
0.50 dag. mąka lubella puszysta tortowa
20 dag. cukier puder
10 dag. masło
5 dag. drożdże
Przygotowanie
Do mleka dodajemy droższe, łyżkę cukru i łyżkę mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Jaja ucieramy z 15 dkg cukru pudru, dodajemy rozczyn, starta skórkę z cytryny, przesianą mąkę i szczyptę soli.
Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do ciasta, wyrabiamy razem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy do blachy na babkę nasmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Z soku z cytryny i reszty cukru ucieramy lukier, którym polewany wystudzoną babkę.