Drożdżowa babka z lukrem

malg
Drożdżowa babka z lukrem

1

0 / 0

Drożdżowa babka z cytrynowym lukrem to mój sposób na udane święta.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 szkl. mleko

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. cytryna

0.50 dag. mąka lubella puszysta tortowa

20 dag. cukier puder

10 dag. masło

5 dag. drożdże

Przygotowanie


1

Do mleka dodajemy droższe, łyżkę cukru i łyżkę mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

2

Jaja ucieramy z 15 dkg cukru pudru, dodajemy rozczyn, starta skórkę z cytryny, przesianą mąkę i szczyptę soli.

3

Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do ciasta, wyrabiamy razem i odstawiamy do wyrośnięcia.

4

Przekładamy do blachy na babkę nasmarowanej masłem i wysypanej mąką.

5

Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni C.

6

Z soku z cytryny i reszty cukru ucieramy lukier, którym polewany wystudzoną babkę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

348

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły