Donaty z piekarnika

Lubella

Masz ochotę na domowe pączki, ale chcesz uniknąć smażenia w głębokim tłuszczu? Donaty z piekarnika to zdrowsza alternatywa dla smażonych wypieków. Są lekkie, delikatne i puszyste, a dzięki pieczeniu zamiast smażenia – mniej kaloryczne. Możesz je udekorować ulubioną polewą, posypką lub klasycznym lukrem. To idealny wybór na tłusty czwartek, słodkie śniadanie lub poczęstunek dla gości. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Masz ochotę na domowe pączki, ale chcesz uniknąć smażenia w głębokim tłuszczu? Donaty z piekarnika to zdrowsza alternatywa dla smażonych wypieków. Są lekkie, delikatne i puszyste, a dzięki pieczeniu zamiast smażenia – mniej kaloryczne. Możesz je udekorować ulubioną polewą, posypką lub klasycznym lukrem. To idealny wybór na tłusty czwartek, słodkie śniadanie lub poczęstunek dla gości. Smacznego!
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
350 g mąka pszenna lubella
25 g drożdże świeże
60 g cukier biały
150 ml mleko
1 szt. jajko
50 g masło
1 szczyp. sól
150 g mleczna czekolada
150 g biała czekolada
1 szt. różowy barwnik spożywczy
1 szczyp. posypka
Przygotowanie
Świeże drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy, aż zaczyn drożdżowy się spieni.
W dużej misce przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól, zaczyn drożdżowy, jajko i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę i przykrywamy ściereczką do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasta rozwałkowujemy je na grubość około 2 centymetry. Wycinamy kółka za pomocą szklanki i mniejsze kółka za pomocą kieliszka.
Donaty pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180°C około 10 minut, aż zrobią się złociste. Po wypieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
W dwóch rondelkach roztapiamy czekolady z łyżką masła. Do białej dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy.
Pączki maczamy w polewach i posypujemy posypkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.