Donaty z piekarnika

Lubella
Donaty z piekarnika

0

0 / 0

Masz ochotę na domowe pączki, ale chcesz uniknąć smażenia w głębokim tłuszczu? Donaty z piekarnika to zdrowsza alternatywa dla smażonych wypieków. Są lekkie, delikatne i puszyste, a dzięki pieczeniu zamiast smażenia – mniej kaloryczne. Możesz je udekorować ulubioną polewą, posypką lub klasycznym lukrem. To idealny wybór na tłusty czwartek, słodkie śniadanie lub poczęstunek dla gości. Smacznego!

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

350 g mąka pszenna lubella

25 g drożdże świeże

60 g cukier biały

150 ml mleko

1 szt. jajko

50 g masło

1 szczyp. sól

150 g mleczna czekolada

150 g biała czekolada

1 szt. różowy barwnik spożywczy

1 szczyp. posypka

Przygotowanie


1

Świeże drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy, aż zaczyn drożdżowy się spieni.

2

W dużej misce przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól, zaczyn drożdżowy, jajko i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie.

3

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę i przykrywamy ściereczką do momentu, aż podwoi swoją objętość.

4

Po wyrośnięciu ciasta rozwałkowujemy je na grubość około 2 centymetry. Wycinamy kółka za pomocą szklanki i mniejsze kółka za pomocą kieliszka.

5

Donaty pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180°C około 10 minut, aż zrobią się złociste. Po wypieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

6

W dwóch rondelkach roztapiamy czekolady z łyżką masła. Do białej dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy.

7

Pączki maczamy w polewach i posypujemy posypkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły