Donaty

m7
Donaty

Średnia 0 / 0

Oceń!

Oponki drożdżowe z dużą ilością lukru inspirowane amerykańskimi donatami. Palce lizać!

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

4 szczyp. aromat pomarańczowy

0.50 l mleko

0.25 szt. margaryna zwykła

4 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka spirytus

5 łyżka cukier

5 dag. drożdże

Przygotowanie


Mleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąki.

Dodać rozpuszczone w pół szklanki mleka drożdże z 2 łyżeczkami cukru i utarte z cukrem żółtka (ok. 4 łyżki cukru).

Mieszać ręką dodając stopniowo mąkę, dobrze wyrobić, wlać alkohol, dodać roztopioną margarynę i aromat.

Wyrobione ciasto posypać mąką, uklepać,

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyjąć ciasto na stolnicę i wałkować dość grubo ok. 1,5 cm.

Wycinać duże kółka, a w nich dziurkę.

Odstawić do wyrośnięcia.

Smażyć w rozgrzanym tłuszczu, a na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

804

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

131

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły