Donaty
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Donaty](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973216792.jpeg&w=3840&q=75)
Oponki drożdżowe z dużą ilością lukru inspirowane amerykańskimi donatami. Palce lizać!
2
0 / 0
Oponki drożdżowe z dużą ilością lukru inspirowane amerykańskimi donatami. Palce lizać!
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
4 szczyp. aromat pomarańczowy
0.50 l mleko
0.25 szt. margaryna zwykła
4 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka spirytus
5 łyżka cukier
5 dag. drożdże
Przygotowanie
Mleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąki.
Dodać rozpuszczone w pół szklanki mleka drożdże z 2 łyżeczkami cukru i utarte z cukrem żółtka (ok. 4 łyżki cukru).
Mieszać ręką dodając stopniowo mąkę, dobrze wyrobić, wlać alkohol, dodać roztopioną margarynę i aromat.
Wyrobione ciasto posypać mąką, uklepać,
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyjąć ciasto na stolnicę i wałkować dość grubo ok. 1,5 cm.
Wycinać duże kółka, a w nich dziurkę.
Odstawić do wyrośnięcia.
Smażyć w rozgrzanym tłuszczu, a na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować.