Donaty

m7
Donaty

2

0 / 0

Oponki drożdżowe z dużą ilością lukru inspirowane amerykańskimi donatami. Palce lizać!

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

4 szcz. aromat pomarańczowy

0.50 l mleko

0.25 szt. margaryna zwykła

4 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka spirytus

5 łyżka cukier

5 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Mleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąki.

2

Dodać rozpuszczone w pół szklanki mleka drożdże z 2 łyżeczkami cukru i utarte z cukrem żółtka (ok. 4 łyżki cukru).

3

Mieszać ręką dodając stopniowo mąkę, dobrze wyrobić, wlać alkohol, dodać roztopioną margarynę i aromat.

4

Wyrobione ciasto posypać mąką, uklepać,

5

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

6

Wyjąć ciasto na stolnicę i wałkować dość grubo ok. 1,5 cm.

7

Wycinać duże kółka, a w nich dziurkę.

8

Odstawić do wyrośnięcia.

9

Smażyć w rozgrzanym tłuszczu, a na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły