Domowy rosół staropolski

m7
Domowy rosół staropolski

1

3.9 / 26

Domowy rosół staropolski gotowany jest z kilkoma rodzajami mięs i warzywami. Długo gotowany jest esencjonalny i niezwykle aromatyczny.

16

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 szt. udko z kurczaka

1 szt. podudzie indyka ze skórą

40 dag. wołowina szponder

2 szt. marchew

2 szt. korzeń pietruszki

1 szt. seler korzeń

1 szt. por

0.50 szt. kalarepa

0.50 pęcz. nać pietruszki

0.50 pęcz. lubczyk

1 szt. cebula

2 szt. liść laurowy

1 łyżecz. pieprz ziarnisty

1 szt. makaron lubella jajeczna krajaneczka

2 szt. kaczka skrzydło

1 szt. liść kapusty włoskiej

Przygotowanie


1

Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia cały czas zbierając powstałe na wierzchu szumowiny. Gotujemy bez przykrycia na malutkim ogniu tak aby rosół jedynie "pyrkał". To ważne, aby nie był mętny.

2

Po ok. 1,5 godz. dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz opaloną w ogniu cebulę. Gotujemy kolejne 1,5 godz.

3

Na koniec możemy doprawić solą i pieprzem. Podajemy z makaronem Lubella jajeczna krajaneczka. Posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły