Domowy rosół staropolski
m7
Domowy rosół staropolski gotowany jest z kilkoma rodzajami mięs i warzywami. Długo gotowany jest esencjonalny i niezwykle aromatyczny.
1
3.9 / 26
Domowy rosół staropolski gotowany jest z kilkoma rodzajami mięs i warzywami. Długo gotowany jest esencjonalny i niezwykle aromatyczny.
16
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szt. udko z kurczaka
1 szt. podudzie indyka ze skórą
40 dek. wołowina szponder
2 szt. marchew
2 szt. korzeń pietruszki
1 szt. seler korzeń
1 szt. por
0.50 szt. kalarepa
0.50 pęcz. nać pietruszki
0.50 pęcz. lubczyk
1 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
1 łyżeczka pieprz ziarnisty
1 szt. makaron lubella jajeczna krajaneczka
2 szt. kaczka skrzydło
1 szt. liść kapusty włoskiej
Przygotowanie
Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia cały czas zbierając powstałe na wierzchu szumowiny. Gotujemy bez przykrycia na malutkim ogniu tak aby rosół jedynie "pyrkał". To ważne, aby nie był mętny.
Po ok. 1,5 godz. dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz opaloną w ogniu cebulę. Gotujemy kolejne 1,5 godz.
Na koniec możemy doprawić solą i pieprzem. Podajemy z makaronem Lubella jajeczna krajaneczka. Posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki.