Domowy rosół staropolski

m7
Domowy rosół staropolski

Średnia 3.9 / 26

Oceń!

Domowy rosół staropolski gotowany jest z kilkoma rodzajami mięs i warzywami. Długo gotowany jest esencjonalny i niezwykle aromatyczny.

16

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 szt. udko z kurczaka

1 szt. podudzie indyka ze skórą

40 dag. wołowina szponder

2 szt. marchew

2 szt. korzeń pietruszki

1 szt. seler korzeń

1 szt. por

0.50 szt. kalarepa

0.50 pęcz. nać pietruszki

0.50 pęcz. lubczyk

1 szt. cebula

2 szt. liść laurowy

1 łyżecz. pieprz ziarnisty

1 szt. makaron lubella jajeczna krajaneczka

2 szt. kaczka skrzydło

1 szt. liść kapusty włoskiej

Przygotowanie


Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia cały czas zbierając powstałe na wierzchu szumowiny. Gotujemy bez przykrycia na malutkim ogniu tak aby rosół jedynie "pyrkał". To ważne, aby nie był mętny.

Po ok. 1,5 godz. dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz opaloną w ogniu cebulę. Gotujemy kolejne 1,5 godz.

Na koniec możemy doprawić solą i pieprzem. Podajemy z makaronem Lubella jajeczna krajaneczka. Posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

597

kcal

Białka

66

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły