Domowe krówki ciągutki
EkspertOdKuchni
Krówki ciągutki, znane również jako mordoklejki, to słynny przysmak czasów PRL-u. Są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu, a potrzebne nam będą jedynie 4 składniki. Z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
31
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krówki ciągutki, znane również jako mordoklejki, to słynny przysmak czasów PRL-u. Są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu, a potrzebne nam będą jedynie 4 składniki. Z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
4
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 puszka mleko skondensowane słodkie
60 g cukier
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
50 g masło
Przygotowanie
W garnku połącz mleko skondensowane, cukier oraz masło.
Na małym ogniu podgrzewaj mieszankę, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści i składniki się połączą.
Gdy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj dalej na małym ogniu, mieszając ciągle, przez około 10-15 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze złocistego koloru.
Po zakończeniu gotowania dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
Przełóż gotową masę do foremek lub formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Następnie przełóż całość do lodówki na minimum 30 minut.
Gdy masa całkowicie stężeje, pokrój ją nożem na kawałki.