Domowe krówki ciągutki

EkspertOdKuchni
Domowe krówki ciągutki

0

0 / 0

Krówki ciągutki, znane również jako mordoklejki, to słynny przysmak czasów PRL-u. Są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu, a potrzebne nam będą jedynie 4 składniki. Z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

4

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 puszka mleko skondensowane słodkie

60 g cukier

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

50 g masło

Przygotowanie


1

W garnku połącz mleko skondensowane, cukier oraz masło.

2

Na małym ogniu podgrzewaj mieszankę, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści i składniki się połączą.

3

Gdy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj dalej na małym ogniu, mieszając ciągle, przez około 10-15 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze złocistego koloru.

4

Po zakończeniu gotowania dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.

5

Przełóż gotową masę do foremek lub formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Następnie przełóż całość do lodówki na minimum 30 minut.

6

Gdy masa całkowicie stężeje, pokrój ją nożem na kawałki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

31

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły