Delicja
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
MagdalenaBryzek
![Delicja](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975519073.jpeg&w=3840&q=75)
To ciasto, które jest ciekawą kompozycją biszkoptu, masy budyniowej oraz galaretki, które w 100% podbija każde słodkie podniebienie. W wykonaniu jest dość łatwe, dzięki czemu każdy może przygotować je w zaciszu własnej kuchni i pochwalić się nim wśród swoich gości.
0
0 / 0
To ciasto, które jest ciekawą kompozycją biszkoptu, masy budyniowej oraz galaretki, które w 100% podbija każde słodkie podniebienie. W wykonaniu jest dość łatwe, dzięki czemu każdy może przygotować je w zaciszu własnej kuchni i pochwalić się nim wśród swoich gości.
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
7 szt. jaja kurze całe
1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżka kakao decomorreno
4 szt. jaja kurze całe
0.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.50 szkl. cukier
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 l mleko uht 3,2%
2 szt. budyń waniliowy
1 kostka masło
1 łyżka cukier
2 szt. galaretka truskawkowa
0.50 kostka margaryna mleczna
2 łyżka cukier puder
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Ciasto ciemne: Ubijamy pianę z białek z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i ucieramy. Kolejny krok to dodanie mąki i proszku do pieczenia i wymieszanie. Na koniec dodajemy kakao. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy przez 30 minut w temp. 180 st.C. Po upieczeniu wyciągamy ciasto, studzimy i przekrawamy na pół.
W podobny sposób przygotowujemy ciasto jasne.
Rozpuszczamy galaretkę i pozostawiamy do ostudzenia.
Gotujemy budyń i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem.
Po ostudzeniu galaretki i przygotowaniu masy budyniowej z ciasta jasnego wycinamy kieliszkiem okręgi. Na dno blaszki kładziemy jedną warstwę ciasta ciemnego, a na nie wykładamy część masy budyniowej. Następnie przykrywamy to podziurkowanym ciastem. W dziurki wylewamy tężejącą galaretkę i czekamy, aż w pełni zastygnie. Następnie na ciasto wykładamy pozostałą część masy budyniowej i pozostałą części ciasta ciemnego.
Przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy masło i cukier, a następnie dodajemy kakao i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Polewę wylewamy na ciasto.