Delicja

MagdalenaBryzek
Delicja

0

0 / 0

To ciasto, które jest ciekawą kompozycją biszkoptu, masy budyniowej oraz galaretki, które w 100% podbija każde słodkie podniebienie. W wykonaniu jest dość łatwe, dzięki czemu każdy może przygotować je w zaciszu własnej kuchni i pochwalić się nim wśród swoich gości.

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

7 szt. jaja kurze całe

1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 szkl. cukier

1 łyżecz. proszek do pieczenia

2 łyżka kakao decomorreno

4 szt. jaja kurze całe

0.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.50 szkl. cukier

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 l mleko uht 3,2%

2 szt. budyń waniliowy

1 kostka masło

1 łyżka cukier

2 szt. galaretka truskawkowa

0.50 kostka margaryna mleczna

2 łyżka cukier puder

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Ciasto ciemne: Ubijamy pianę z białek z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i ucieramy. Kolejny krok to dodanie mąki i proszku do pieczenia i wymieszanie. Na koniec dodajemy kakao. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy przez 30 minut w temp. 180 st.C. Po upieczeniu wyciągamy ciasto, studzimy i przekrawamy na pół.

2

W podobny sposób przygotowujemy ciasto jasne.

3

Rozpuszczamy galaretkę i pozostawiamy do ostudzenia.

4

Gotujemy budyń i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem.

5

Po ostudzeniu galaretki i przygotowaniu masy budyniowej z ciasta jasnego wycinamy kieliszkiem okręgi. Na dno blaszki kładziemy jedną warstwę ciasta ciemnego, a na nie wykładamy część masy budyniowej. Następnie przykrywamy to podziurkowanym ciastem. W dziurki wylewamy tężejącą galaretkę i czekamy, aż w pełni zastygnie. Następnie na ciasto wykładamy pozostałą część masy budyniowej i pozostałą części ciasta ciemnego.

6

Przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy masło i cukier, a następnie dodajemy kakao i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Polewę wylewamy na ciasto.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

252

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły