Czeskie knedle z sosem pieczeniowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![Czeskie knedle z sosem pieczeniowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973702465.jpeg&w=3840&q=75)
Dobrý den, szukasz pomysłu na smaczny obiad? Bardzo proszę: tradycyjne danie czeskie, czyli knedle! Gotowane na parze, czeskie knedliki podawaj z ulubionym sosem pieczeniowym.
0
0 / 0
Dobrý den, szukasz pomysłu na smaczny obiad? Bardzo proszę: tradycyjne danie czeskie, czyli knedle! Gotowane na parze, czeskie knedliki podawaj z ulubionym sosem pieczeniowym.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
300 woda
35 g świeże drożdże
0.50 łyżecz. cukier
500 g mąka pszenna
2 szczyp. sól
Przygotowanie
Do ciepłej wody dodajemy drożdże i cukier, robimy zaczyn drożdżowy i zostawiamy na 3 minuty.
Do zaczynu dodajemy drobno pokrojony chleb tostowy, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 3 owalne wałki i gotujemy je na parze przez około 25 minut . Po ugotowaniu odstawiamy na 5 minut do ostudzenia a następnie kroimy na 3 cm plastry.
Czeskie knedle podajemy z ulubionym sosem pieczeniowym.