Czeskie knedle z sosem pieczeniowym

kontakt_1
Czeskie knedle z sosem pieczeniowym

0

0 / 0

Dobrý den, szukasz pomysłu na smaczny obiad? Bardzo proszę: tradycyjne danie czeskie, czyli knedle! Gotowane na parze, czeskie knedliki podawaj z ulubionym sosem pieczeniowym.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

300 woda

35 g świeże drożdże

0.50 łyżecz. cukier

500 g mąka pszenna

2 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Do ciepłej wody dodajemy drożdże i cukier, robimy zaczyn drożdżowy i zostawiamy na 3 minuty.

2

Do zaczynu dodajemy drobno pokrojony chleb tostowy, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

3

Z wyrośniętego ciasta formujemy 3 owalne wałki i gotujemy je na parze przez około 25 minut . Po ugotowaniu odstawiamy na 5 minut do ostudzenia a następnie kroimy na 3 cm plastry.

4

Czeskie knedle podajemy z ulubionym sosem pieczeniowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

589

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

122

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły