Czeskie knedle z sosem pieczeniowym
kontakt_1
0
0 / 0
0
Dobrý den, szukasz pomysłu na smaczny obiad? Bardzo proszę: tradycyjne danie czeskie, czyli knedle! Gotowane na parze, czeskie knedliki podawaj z ulubionym sosem pieczeniowym.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
300 woda
35 gr świeże drożdże
0.50 łyżeczka cukier
500 gr mąka pszenna
2 szcz. sól
Przygotowanie
Do ciepłej wody dodajemy drożdże i cukier, robimy zaczyn drożdżowy i zostawiamy na 3 minuty.
Do zaczynu dodajemy drobno pokrojony chleb tostowy, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 3 owalne wałki i gotujemy je na parze przez około 25 minut . Po ugotowaniu odstawiamy na 5 minut do ostudzenia a następnie kroimy na 3 cm plastry.
Czeskie knedle podajemy z ulubionym sosem pieczeniowym.