Czeski obiad
m7
Dla wielbicieli serów camembert to idealny obiad.
0
0 / 0
Dla wielbicieli serów camembert to idealny obiad.
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
180 g ser camembert pełnotłusty
1 szt. jaja kurze całe
8 łyżka bułka tarta
4 łyżka olej
Przygotowanie
Ser camembert pleśniowy powinien być w postaci dwóch krążków 2x90g.
Każdy krążek sera panierujemy dwa razy, czyli obtaczamy w jajku, bułce tartej, znowu w jajku i na końcu ponownie w bułce tartej.
Następnie kładziemy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Podajemy z ziemniakami i surówkami (na zdjęciach papryka marynowana i buraczki w zalewie octowej).
Uwaga: Krążki sera pleśniowego typu camembert można kupić również większe 120g i przyrządzić jak wyżej - będą po prostu większe porcje.
Nie należy krążków przekrajać przed panierowaniem i smażeniem, aby były cieńsze: biała skórka pleśniowa chroni przed wylewaniem się sera na patelnię podczas smażenia (często tak się dzieje podczas podobnego przyrządzania żółtego sera).
Ser na pewno w środku będzie gorący.