Czeski knedel w wersji wegetariańskiej
m7
Popularne danie Czeskie w wersji wegetariańskiej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
744
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Popularne danie Czeskie w wersji wegetariańskiej.
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 mleko
1 kg pieczarki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. rozmaryn
10 g drożdże
300 g mąka pszenna
1 szkl. śmietanka
1 szt. jaja kurze całe
8 szt. ogórki kiszone krakus
1 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
1 szt. cebula
4 łyżka masło
4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w mleku, następnie rozczyn wlewamy do mąki pszennej, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy odrobinę mleka. Formujemy z wyrobionego ciasta dwie kluchy i odstawiamy na kwadrans w misce przykryte ściereczką. Następnie wrzucamy na wrzątek i gotujemy 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy na chwilę do wyschnięcia. Następnie kroimy na kromki i podajemy z ogórkami kiszonymi oraz z sosem grzybowym, który przyrządzamy wcześniej następująco:
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na średnie kawałki. Następnie wrzucamy na wrzątek (bez soli!) z liściem laurowym oraz zielem angielskim i gotujemy 10 minut. Następnie odcedzamy. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w pióra. Następnie wrzucamy na rozpuszczone masło. Kiedy cebula już się podsmaży, dodajemy pieczarki. Dusimy wszystko około 15 minut aż pieczarki uzyskają odpowiednią miękkość. Jeśli potrawa jest za sucha, zawsze można podlać ją bulionem lub wrzątkiem. W szklance roztrzepujemy śmietankę z mąką. Zalewamy tym pieczarki, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Gotujemy jeszcze chwilę cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
744
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.