Czeski knedel w wersji wegetariańskiej

m7
Czeski knedel w wersji wegetariańskiej

2

0 / 0

Popularne danie Czeskie w wersji wegetariańskiej.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 mleko

1 kg pieczarki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. rozmaryn

10 g drożdże

300 g mąka pszenna

1 szkl. śmietanka

1 szt. jaja kurze całe

8 szt. ogórki kiszone krakus

1 szt. liść laurowy

4 szt. ziele angielskie

1 szt. cebula

4 łyżka masło

4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Drożdże rozpuszczamy w mleku, następnie rozczyn wlewamy do mąki pszennej, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy odrobinę mleka. Formujemy z wyrobionego ciasta dwie kluchy i odstawiamy na kwadrans w misce przykryte ściereczką. Następnie wrzucamy na wrzątek i gotujemy 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy na chwilę do wyschnięcia. Następnie kroimy na kromki i podajemy z ogórkami kiszonymi oraz z sosem grzybowym, który przyrządzamy wcześniej następująco:

2

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na średnie kawałki. Następnie wrzucamy na wrzątek (bez soli!) z liściem laurowym oraz zielem angielskim i gotujemy 10 minut. Następnie odcedzamy. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w pióra. Następnie wrzucamy na rozpuszczone masło. Kiedy cebula już się podsmaży, dodajemy pieczarki. Dusimy wszystko około 15 minut aż pieczarki uzyskają odpowiednią miękkość. Jeśli potrawa jest za sucha, zawsze można podlać ją bulionem lub wrzątkiem. W szklance roztrzepujemy śmietankę z mąką. Zalewamy tym pieczarki, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Gotujemy jeszcze chwilę cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły