Czekoladowy zajączek z jajkiem wielkanocnym
EwelinaPedzikowska
Domowy zajączek to fajny pomysł na świąteczną słodycz, która z pewnością będzie piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Czekoladowy zajączek swoim smakiem i wyglądem zachwyci Waszych gości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
369
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Domowy zajączek to fajny pomysł na świąteczną słodycz, która z pewnością będzie piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Czekoladowy zajączek swoim smakiem i wyglądem zachwyci Waszych gości.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
500 g mleko w proszku
60 g kakao decomorreno
350 g cukier puder
6 łyżka masło
150 g ziemniaki
1 szt. jajko
7 aromat migdałowy
3 łyżka kolorowa posypka
1 łyżka masło
Przygotowanie
Formę zajączka dokładnie wysmarować masłem.
Ziemniaka ugotować do miękkości bez dodatku soli, następnie lekko wystudzić i zmiksować na gładką masę.
Do miski wsypać mleko w proszku, kakao, cukier puder, dodać jajko, rozpuszczone masło, zmiksowanego ziemniaka, aromat i całość zmiksować do połączenia składników. Następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma na jednolitą masę bardzo podobną do konsystencji plasteliny.
Tak przygotowaną masę przełożyć do formy zajączka, dokładnie ugnieść aby nie powstały wolne przestrzenie. Wierzch wyrównać, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Po tym czasie zajączka wyciągnąć z formy. Aby łatwiej wyszedł można formę potrzymać chwilę nad parą. Gotowego zajączka udekorować wstążką, z białych perełek zrobić oczy, a z zielonych i niebieskich udekorować jajko, które trzyma zajączek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
369
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.