Czekoladowy zajączek z jajkiem wielkanocnym

EwelinaPedzikowska
Czekoladowy zajączek z jajkiem wielkanocnym

0

5 / 1

Domowy zajączek to fajny pomysł na świąteczną słodycz, która z pewnością będzie piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Czekoladowy zajączek swoim smakiem i wyglądem zachwyci Waszych gości.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

500 g mleko w proszku

60 g kakao decomorreno

350 g cukier puder

6 łyżka masło

150 g ziemniaki

1 szt. jajko

7 aromat migdałowy

3 łyżka kolorowa posypka

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Formę zajączka dokładnie wysmarować masłem.

2

Ziemniaka ugotować do miękkości bez dodatku soli, następnie lekko wystudzić i zmiksować na gładką masę.

3

Do miski wsypać mleko w proszku, kakao, cukier puder, dodać jajko, rozpuszczone masło, zmiksowanego ziemniaka, aromat i całość zmiksować do połączenia składników. Następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma na jednolitą masę bardzo podobną do konsystencji plasteliny.

4

Tak przygotowaną masę przełożyć do formy zajączka, dokładnie ugnieść aby nie powstały wolne przestrzenie. Wierzch wyrównać, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

5

Po tym czasie zajączka wyciągnąć z formy. Aby łatwiej wyszedł można formę potrzymać chwilę nad parą. Gotowego zajączka udekorować wstążką, z białych perełek zrobić oczy, a z zielonych i niebieskich udekorować jajko, które trzyma zajączek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

369

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły