Czekoladowy mazurek z wiśniami

katarzyna_sepkowska
Czekoladowy mazurek z wiśniami

0

4 / 2

Obłędny mazurek na kruchym, kakaowym spodzie, z kawowym kremem mascarpone i wiśniami na wierzchu. Niesamowite połączenie smaków!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

150 g mąka pszenna tortowa lubella

1 szcz. proszek do pieczenia

3 łyżeczka kakao decomorreno

4 łyżeczka cukier

120 g masło

1 szt. jaja l

250 g serek mascarpone

5 łyżka cukier puder

1 łyżeczka kawa rozpuszczalna

1 szt. czekolada deserowa

15 szt. wiśnie w syropie

Przygotowanie


1

Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić na kruszonkę, dodać jajko i zagnieść ciasto. Przełożyć do foli i włożyć do lodówki na godzinę

2

Z ciasta odłożyć 1/5, a resztę rozwałkować na papierze do pieczenia w prostokąt. Dociąć boki, żeby nadać ładny kształt prostokątny wielkości blachy. Przełożyć na blachę. Z resztek ciasta uformować wałeczki i wyłożyć brzegi ciasta żeby powstał kant. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.

3

Mascarpone zmiksować z cukrem, kawę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Lekko przestudzić, wlać do mascarpone i zmieszać. Masę wylać na wierzch. Czekoladę deserową rozpuścić, przelać do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzch kratkę. Można też po prostu polać wierzch robiąc „mazy”, a na wierzch w okienkach wyłożyć wisienki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły