Czekoladowy mazurek z wiśniami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
katarzyna_sepkowska
![Czekoladowy mazurek z wiśniami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975408521.jpeg&w=3840&q=75)
Obłędny mazurek na kruchym, kakaowym spodzie, z kawowym kremem mascarpone i wiśniami na wierzchu. Niesamowite połączenie smaków!
0
4 / 2
Obłędny mazurek na kruchym, kakaowym spodzie, z kawowym kremem mascarpone i wiśniami na wierzchu. Niesamowite połączenie smaków!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
150 g mąka pszenna tortowa lubella
1 szczyp. proszek do pieczenia
3 łyżecz. kakao decomorreno
4 łyżecz. cukier
120 g masło
1 szt. jaja l
250 g serek mascarpone
5 łyżka cukier puder
1 łyżecz. kawa rozpuszczalna
1 szt. czekolada deserowa
15 szt. wiśnie w syropie
Przygotowanie
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić na kruszonkę, dodać jajko i zagnieść ciasto. Przełożyć do foli i włożyć do lodówki na godzinę
Z ciasta odłożyć 1/5, a resztę rozwałkować na papierze do pieczenia w prostokąt. Dociąć boki, żeby nadać ładny kształt prostokątny wielkości blachy. Przełożyć na blachę. Z resztek ciasta uformować wałeczki i wyłożyć brzegi ciasta żeby powstał kant. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Mascarpone zmiksować z cukrem, kawę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Lekko przestudzić, wlać do mascarpone i zmieszać. Masę wylać na wierzch. Czekoladę deserową rozpuścić, przelać do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzch kratkę. Można też po prostu polać wierzch robiąc „mazy”, a na wierzch w okienkach wyłożyć wisienki.