0

Składniki

2 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
260 Gramów
masło
4 Sztuki
jajka
4 Łyżki
Melisa
1.5 Szklanki
cukier
130 Gramów
Mąka ryżowa
120 Gramów
mąka ziemniaczana
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Łyżeczka
sok z cytryny
1 Łyżka
skórka z cytryny
3 Łyżki
mleko UHT 3,2%
2 Łyżki
bułka tarta
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. 200 gram masła roztapiamy w garnku na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Jajka ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę i stopniowo dodajemy obydwie przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  3. Wlewamy sok z cytryny, wrzucamy skórkę cytrynową i powoli mieszamy.
  4. Dodajemy powoli stopione masło, cały czas mieszając, aby ciasto było jednolite.
  5. Do ciasta dodajemy świeżą, posiekaną melisę i dokładnie mieszamy.
  6. Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy do babki i wyrównujemy wierzch ciasta.
  7. Babkę pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
  8. Następnie wyjmujemy babkę z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy z formy.
  9. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową.
  10. Do małego garnuszka wkładamy 60 gram masła, dodajemy mleko i podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia masła. Dokładnie mieszamy.
  11. Następnie dodajemy 2 łyżki kakao Decomorreno i wszystko razem dokładnie mieszamy nadal podgrzewając na małym ogniu.
  12. Zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy pół szklanki cukru. Mieszamy energicznie do momentu rozpuszczenia się cukru.
  13. Tak powstałą masę czekoladową studzimy. Masa nie może być gorąca, ani zimna. Gdy całkowicie ostygnie zrobi się za gęsta.
  14. Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzoną babkę.
  15. Babkę można ozdobić gałązkami melisy oraz połówkami/plasterkami cytryny. Smacznego!

Opis

Z tej babki na pewno ucieszą się osoby, które szukają w przepisach ciekawych i oryginalnych połączeń. Ciasto dzięki melisie jest aromatyczne i wilgotne. Polewa czekoladowa w połączeniu z cytrynowym smakiem nadaje babce ciekawą, na długo zapamiętywalną orzeźwiającą nutę.

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Torcik czekoladowy przekładamy dżemem

Przepis
Średni Do 1 godz
Torcik czekoladowy przekładamy dżemem

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Tort czekoladowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Tort czekoladowy

Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Sernik piernikowy

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Sernik piernikowy

Sernik z kakaową kruszonką

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Sernik z kakaową kruszonką

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!