Czekoladowo-cytrynowa babka z melisą
stepienmalgorzata
Z tej babki na pewno ucieszą się osoby, które szukają w przepisach ciekawych i oryginalnych połączeń. Ciasto dzięki melisie jest aromatyczne i wilgotne. Polewa czekoladowa w połączeniu z cytrynowym smakiem nadaje babce ciekawą, na długo zapamiętywalną orzeźwiającą nutę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
460
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Z tej babki na pewno ucieszą się osoby, które szukają w przepisach ciekawych i oryginalnych połączeń. Ciasto dzięki melisie jest aromatyczne i wilgotne. Polewa czekoladowa w połączeniu z cytrynowym smakiem nadaje babce ciekawą, na długo zapamiętywalną orzeźwiającą nutę.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
260 g masło
4 szt. jaja l
4 łyżka melisa
1.50 szkl. cukier
130 g mąka ryżowa
120 g mąka ziemniaczana
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. sok z cytryny
1 łyżka skórka z cytryny
2 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka mleko uht 3,2%
2 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
200 gram masła roztapiamy w garnku na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę i stopniowo dodajemy obydwie przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Wlewamy sok z cytryny, wrzucamy skórkę cytrynową i powoli mieszamy.
Dodajemy powoli stopione masło, cały czas mieszając, aby ciasto było jednolite.
Do ciasta dodajemy świeżą, posiekaną melisę i dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy do babki i wyrównujemy wierzch ciasta.
Babkę pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
Następnie wyjmujemy babkę z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy z formy.
Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową.
Do małego garnuszka wkładamy 60 gram masła, dodajemy mleko i podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia masła. Dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy 2 łyżki kakao Decomorreno i wszystko razem dokładnie mieszamy nadal podgrzewając na małym ogniu.
Zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy pół szklanki cukru. Mieszamy energicznie do momentu rozpuszczenia się cukru.
Tak powstałą masę czekoladową studzimy. Masa nie może być gorąca, ani zimna. Gdy całkowicie ostygnie zrobi się za gęsta.
Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzoną babkę.
Babkę można ozdobić gałązkami melisy oraz połówkami/plasterkami cytryny. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
460
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.