Czekoladowe oponki z boczkiem
decomorreno
Wartości odżywcze na porcję
Energia
434
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
235 g mąka pszenna tortowa lubella
15 g kakao decomorreno
1 łyżecz. soda oczyszczona
250 g twaróg tłusty
45 g cukier brązowy
1 szczyp. sól
200 g cukier puder
25 g kakao decomorreno
50 mleko
60 g boczek
Przygotowanie
Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plastry cienko pokrojonego boczku. Piecz przez kilka minut w temp. 180 C, aż powstaną chrupiące i złociste plastry. Wyjmij i odstaw je na kratkę.
W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, cukier oraz szczyptę soli. Dodaj jajka oraz twaróg i zagnieć ciasto, będzie dosyć lepkie. Nie przejmuj się kawałkami twarogu, które pozostaną w cieście to dzięki nim oponki po usmażeniu będą miały puszystą konsystencję.
Rozgrzewaj powoli olej. W tym czasie na stolnicy, obficie oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na placek grubości około 1 cm. Wykrawaj oponki, pozostałą cześć ciasta ponownie zagnieć i powtórz wykrawanie, aż ciasto się skończy.
Smaż na oleju rozgrzanym do 170 C. Wyjmuj na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Po usmażeniu pączków przygotuj lukier. W misce utrzyj składniki, dodając stopniowo mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wystudzone oponki zanurzaj w lukrze, następnie wierzch udekoruj posypując je pokruszonym chrupiącym boczkiem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
434
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Jajka