Czekoladowe oponki z boczkiem

decomorreno
Czekoladowe oponki z boczkiem

0

5 / 2

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

235 g mąka pszenna tortowa lubella

15 g kakao decomorreno

1 łyżeczka soda oczyszczona

250 g twaróg tłusty

45 g cukier brązowy

1 szcz. sól

200 g cukier puder

25 g kakao decomorreno

50 mleko

60 g boczek

Przygotowanie


1

Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plastry cienko pokrojonego boczku. Piecz przez kilka minut w temp. 180 C, aż powstaną chrupiące i złociste plastry. Wyjmij i odstaw je na kratkę.

2

W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, cukier oraz szczyptę soli. Dodaj jajka oraz twaróg i zagnieć ciasto, będzie dosyć lepkie. Nie przejmuj się kawałkami twarogu, które pozostaną w cieście to dzięki nim oponki po usmażeniu będą miały puszystą konsystencję.

3

Rozgrzewaj powoli olej. W tym czasie na stolnicy, obficie oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na placek grubości około 1 cm. Wykrawaj oponki, pozostałą cześć ciasta ponownie zagnieć i powtórz wykrawanie, aż ciasto się skończy.

4

Smaż na oleju rozgrzanym do 170 C. Wyjmuj na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

5

Po usmażeniu pączków przygotuj lukier. W misce utrzyj składniki, dodając stopniowo mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wystudzone oponki zanurzaj w lukrze, następnie wierzch udekoruj posypując je pokruszonym chrupiącym boczkiem.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły