Czekoladowe muffinowe jajeczka z konfiturą z wiśni :)
zibi_89
CZEKOLADOWE MUFFINOWE JAJECZKA Z KONFITURĄ Z WIŚNI :) Nie jestem mistrzem kuchni, ale lubię zaskakiwać moją żonę. Tym razem na Święta Wielkanocne przygotowałem dla naszej rodzinki kolorowe czekoladowe muffinki, trochę w kształce jajka z konfiturą z wiśni, którą uwielbiamy. Muffinki są iście wiosenne, pełne kolorów, słodziutkie i rozpływają się w ustach :). Konfitura z wiśni nadaje im wilgotności, a kakao z DecoMorreno wyjątkowego, czekoladowego smaku. Sok z pomarańczy nadaje muffinkom delikatnej nuty orzeźwienia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
789
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
132
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
CZEKOLADOWE MUFFINOWE JAJECZKA Z KONFITURĄ Z WIŚNI :) Nie jestem mistrzem kuchni, ale lubię zaskakiwać moją żonę. Tym razem na Święta Wielkanocne przygotowałem dla naszej rodzinki kolorowe czekoladowe muffinki, trochę w kształce jajka z konfiturą z wiśni, którą uwielbiamy. Muffinki są iście wiosenne, pełne kolorów, słodziutkie i rozpływają się w ustach :). Konfitura z wiśni nadaje im wilgotności, a kakao z DecoMorreno wyjątkowego, czekoladowego smaku. Sok z pomarańczy nadaje muffinkom delikatnej nuty orzeźwienia.
20
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżka proszek do pieczenia
2 łyżka miód pszczeli
4 łyżka kakao decomorreno
1 szt. jajko
1 szkl. mleko uht 3,2%
240 g konfitura z wiśni łowicz
125 olej roślinny
50 g gorzka czekolada
50 g orzechy włoskie
1 opak. sok tymbark 100% pomarańcza
125 g masło
125 dag. cukier puder
4 łyżka kakao decomorreno
4 łyżka mleko uht 3,2%
14 szt. orzeszki w czekoladzie
100 g perełki cukrowe
150 g biała czekolada
50 g masło
50 sok z cytryny
Przygotowanie
Do miski przesiewam mąkę, najlepiej razem z kakao. Następnie dodaję proszek do pieczenia i delikatnie wszystko mieszam. Za pomocą miksera mieszam na gładką masę: mleko, olej, jajko i miód. Dodaję płynną masę do suchych składników i mieszam. Potem dodaję sok z pomarańczy (3 łyżki), pokrojone na małe kawałki orzechy i mieszam. Czekoladę gorzką rozpuszczam i wlewam do ciasta. Delikatnie mieszam wszystko ze sobą. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni bez termoobiegu! Do papilotek za pomocą łyżki nakładam ciasto, potem łyżeczkę konfitury z wiśni i na górę znów ciasto. Z papilotek formuję postać jajka. Piekę muffinowe jajeczka przez 17 minut.
Robię czekoladową polewę. Rozpuszczam masło, dodaję cukier puder. Gdy się cukier rozpuści dodaję mleko i kakao. Gdy babeczki się upieką i wystygną polewam je czekoladową polewą. Robię drugą polewę. Rozpuszczam białą czekoladę, dodaję masło i sok z cytryny. Tą polewą dekoruję kolejne muffinkowe jajka.
Ozdabiam orzeszkami w kolorowej czekoladowej polewie, które wyglądają jak jajka i cukrowymi perełkami. Muffinkowe jajeczka są smaczne, kolorowe i iście Świąteczne. Smacznego :)!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
789
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
132
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.