0

Składniki

Ciasto

2 Szklanki
4 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
1 Łyżka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Szklanka
mleko UHT 3,2%
125 Mililitrów
Olej roślinny
1 Sztuka
jajko
2 Łyżki
miód pszczeli
1 Opakowanie
ingridient
sok Tymbark 100% Pomarańcza
50 Gramów
orzechy włoskie
50 Gramów
Gorzka czekolada
240 Gramów
ingridient
Konfitura z wiśni Łowicz

Polewa ciemna

4 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
125 Gramów
masło extra
125 Dekagramów
cukier puder
4 Łyżki
mleko UHT 3,2%

Polewa jasna

150 Gramów
Biała czekolada
50 Gramów
masło extra
50 Mililitrów
sok z cytryny
14 Sztuk
orzeszki w czekoladzie
100 Gramów
Perełki cukrowe
Kalorie dla 1 porcji
powyżej 400 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do miski przesiewam mąkę, najlepiej razem z kakao. Następnie dodaję proszek do pieczenia i delikatnie wszystko mieszam. Za pomocą miksera mieszam na gładką masę: mleko, olej, jajko i miód. Dodaję płynną masę do suchych składników i mieszam. Potem dodaję sok z pomarańczy (3 łyżki), pokrojone na małe kawałki orzechy i mieszam. Czekoladę gorzką rozpuszczam i wlewam do ciasta. Delikatnie mieszam wszystko ze sobą. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni bez termoobiegu! Do papilotek za pomocą łyżki nakładam ciasto, potem łyżeczkę konfitury z wiśni i na górę znów ciasto. Z papilotek formuję postać jajka. Piekę muffinowe jajeczka przez 17 minut.
  2. Robię czekoladową polewę. Rozpuszczam masło, dodaję cukier puder. Gdy się cukier rozpuści dodaję mleko i kakao. Gdy babeczki się upieką i wystygną polewam je czekoladową polewą. Robię drugą polewę. Rozpuszczam białą czekoladę, dodaję masło i sok z cytryny. Tą polewą dekoruję kolejne muffinkowe jajka.
  3. Ozdabiam orzeszkami w kolorowej czekoladowej polewie, które wyglądają jak jajka i cukrowymi perełkami. Muffinkowe jajeczka są smaczne, kolorowe i iście Świąteczne. Smacznego :)!

Opis

CZEKOLADOWE MUFFINOWE JAJECZKA Z KONFITURĄ Z WIŚNI :) Nie jestem mistrzem kuchni, ale lubię zaskakiwać moją żonę. Tym razem na Święta Wielkanocne przygotowałem dla naszej rodzinki kolorowe czekoladowe muffinki, trochę w kształce jajka z konfiturą z wiśni, którą uwielbiamy. Muffinki są iście wiosenne, pełne kolorów, słodziutkie i rozpływają się w ustach :). Konfitura z wiśni nadaje im wilgotności, a kakao z DecoMorreno wyjątkowego, czekoladowego smaku. Sok z pomarańczy nadaje muffinkom delikatnej nuty orzeźwienia.

Podobne przepisy

Ciastka Kwiatuszki

Trudny Do 1 godz
Ciastka Kwiatuszki

Ciasto kakaowo bananowe

Średni Do 3 godz
Ciasto kakaowo bananowe

Muffiny kakaowe

Łatwy Do 1 godz
Muffiny kakaowe

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Ciastka szachownica

Łatwy Do 3 godz
Ciastka szachownica

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Czekoladowe gwiazdki z migdałami

Średni Do 1 godz
Czekoladowe gwiazdki z migdałami

Kakaowe Pancakes

Łatwy Do 15 min
Kakaowe Pancakes

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!