Czekoladowe drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

decomorreno
Czekoladowe drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszne ciasto drożdżowe, które zachwyci wszystkich zwolenników rabarbaru i truskawek. Najlepiej smakuje ze świeżymi, letnimi owocami. Spróbujesz? :)

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

280 g mąka lubella puszysta tortowa

25 g kakao decomorreno

8 g drożdże suszone

90 g cukier

2 szt. jaja kurze całe

150 g mleko

65 g masło

50 g czekolada

1 szczyp. sól

Przygotowanie


Posiekaj czekoladę na mniejsze kawałki. Mąkę wymieszaj z kakao, drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli.

Dodaj ciepłe mleko, rozpuszczone masło oraz jajka. Zagnieć wstępnie, następnie dodaj posiekaną czekoladę.

Wyłóż ciasto do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut.

Na wierzchu ułóż pokrojone owoce.

Włóż do piekarnika i piecz przez około 40 minut w temp. 175°C. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

Przed podaniem pokrój i dodatkowo możesz oprószyć je cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

102

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły