Czekoladowe ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem

decomorreno
Czekoladowe ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem

0

5 / 1

Sezon na ciasta drożdżowe z owocami sezonowymi nadchodzi! :) Gruszka i rabarbar w roli głównej ♥ Ciasto z rabarbarem z dodatkiem kakao to pyszna propozycja na weekendowy deser.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szt. gruszka

3 szt. łodyga rabarbaru

250 g mąka lubella puszysta tortowa

250 mleko

80 g cukier

50 g masło roztopione

20 g świeże drożdże

2 łyżka kakao decomorreno

1 szt. żółtko jajka kurzego

2 łyżka mąka puszysta tortowa lubella

2 łyżka cukier

1 łyżka masło

1 łyżeczka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru, wlać 2 łyżki ciepłego mleka i wymieszać. Zakryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2

Następnie wlać ciepłe mleko, dodać żółtko, pozostały cukier i wyrobić hakiem. Pod koniec wlewać pomału roztopione masło i ponownie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

3

Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką, a na wierzchu wyłożyć pokrojone owoce i kruszonkę. Ponownie zakryć i odstawić na około 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

4

Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez około 30-35 minut.

5

Kruszonka: Wymieszać wszystkie składniki rozcierając palcami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły