Czekoladowe ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem
decomorreno
Sezon na ciasta drożdżowe z owocami sezonowymi nadchodzi! :) Gruszka i rabarbar w roli głównej ♥ Ciasto z rabarbarem z dodatkiem kakao to pyszna propozycja na weekendowy deser.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
230
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Sezon na ciasta drożdżowe z owocami sezonowymi nadchodzi! :) Gruszka i rabarbar w roli głównej ♥ Ciasto z rabarbarem z dodatkiem kakao to pyszna propozycja na weekendowy deser.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szt. gruszka
3 szt. łodyga rabarbaru
250 g mąka lubella puszysta tortowa
250 mleko
80 g cukier
50 g masło roztopione
20 g świeże drożdże
2 łyżka kakao decomorreno
1 szt. żółtko jajka kurzego
2 łyżka mąka puszysta tortowa lubella
2 łyżka cukier
1 łyżka masło
1 łyżecz. kakao decomorreno
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru, wlać 2 łyżki ciepłego mleka i wymieszać. Zakryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Następnie wlać ciepłe mleko, dodać żółtko, pozostały cukier i wyrobić hakiem. Pod koniec wlewać pomału roztopione masło i ponownie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką, a na wierzchu wyłożyć pokrojone owoce i kruszonkę. Ponownie zakryć i odstawić na około 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez około 30-35 minut.
Kruszonka: Wymieszać wszystkie składniki rozcierając palcami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
230
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.