Czekoladowa wigilijna wróżba

AleksandraZadecka
Czekoladowa wigilijna wróżba

0

0 / 0

Zdrowy i szybki w przygotowaniu deserek z kaszy jaglanej. U mnie spożywany, jako wigilijna wróżba pomyślności gdyż w jednym z deserów umieszczam migdał i kto na niego trafi ten ma pomyślność w nadchodzącym roku.

9

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 szkl. mleko lub woda

1 szkl. kasza jaglana

4 łyżka kakao decomorreno

4 łyżka miód płynny

2 łyżka masło

0.50 pusz. masa toffi

1 szcz. sól

1 opak. cukier waniliowy

1 szt. migdały

Przygotowanie


1

Kaszę jaglaną zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 30 minut. Pozbawiamy ją w ten sposób goryczki. Gdy czas upłynie do garnka wlewamy mleko (jeśli ktoś nie lubi może użyć wody). Dodajemy masło, cukier wanilinowy, szczyptę soli, łyżkę masła lub margaryny oraz kakao Decomoreno. Dokładnie mieszamy gdy zacznie się gotować dodajemy odcedzoną i dokładnie przepłukaną pod bieżącą wodą kaszę jaglaną.

2

Dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarło do dna. Jeśli masa jaglana zacznie tężeć wyłączamy i odstawiamy na około 10 minut do odstania.

3

Gdy kasza nam dochodzi bierzemy 8 jednakowych naczyń (ja używam niewielkich filiżanek). Wnętrze smarujemy masłem, aby masa jaglana nie przywarła do ścianek.

4

Następnie wypełniamy masą obklejając dno i ścianki. Wnętrze wypełniamy masa toffi, a w jeden deserek wkładamy migdał. Odstawiamy do lodówki na około 15 minut aby stwardniało. Po tym czasie domykamy filiżanki pozostałą masą jaglaną i ponownie odstawiamy do lodówki na 30 minut.

5

Serwujemy dowolnie. Mogą być podane bezpośrednio z filiżanki, jednak ja wolę wyłożyć je na talerzyki i dodatkowo udekorować. Jako nadzienie może nam posłużyć dżem, serek lub budyń.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły