Cynamonki
Just Plants
Cynamonki to domowe bułeczki drożdżowe o maślanym cieście. Są miękkie w środku i pachną obłędnie. Ich sekret tkwi w delikatnym nadzieniu z masła, cukru i cynamonu, które karmelizuje się podczas pieczenia, nadając im wyjątkowy smak. Najlepiej smakują z lukrem i płatkami migdałowymi na wierzchu. To świetny wybór na śniadanie, deser lub przekąskę do kawy. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Cynamonki to domowe bułeczki drożdżowe o maślanym cieście. Są miękkie w środku i pachną obłędnie. Ich sekret tkwi w delikatnym nadzieniu z masła, cukru i cynamonu, które karmelizuje się podczas pieczenia, nadając im wyjątkowy smak. Najlepiej smakują z lukrem i płatkami migdałowymi na wierzchu. To świetny wybór na śniadanie, deser lub przekąskę do kawy. Smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
250 ml tymbark just plants migdał
30 g świeże drożdże
5 łyżecz. cukier
500 g mąka pszenna
70 g masło roztopione
1 szczyp. sól
Nadzienie
80 g masło roztopione
4 łyżka cynamon
100 g cukier brązowy
Lukier
100 g cukier puder
4 łyżka woda
Dodatkowo
1 opak. płatki migdałowe
Przygotowanie
Napój roślinny Tymbark Just Plants Migdał, drożdże, cukier i łyżkę mąki wymieszaj w misce.
Przykryj ściereczką i odstaw na kilkanaście minut.
Następnie dodaj mąkę, masło oraz szczyptę soli i odstaw na kolejne kilkanaście minut do podrośnięcia pod przykryciem.
Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta i posmaruj kawałeczkiem rozpuszczonego masła.
Posyp obficie cukrem i cynamonem.
Zwiń ciasto w rulon.
Pokrój na kawałki o grubości 4 cm.
Prostokątną formę posmaruj odrobiną napoju roślinnego, ułóż ślimaczki, które powstały z ciasta i przykryj do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Włóż formę i piecz przez 20 minut, wyjmij z piekarnika kiedy będą rumiane, odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj lukier przestygnięte bułeczki. Udekoruj cynamonem i płatkami migdałowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.