Cynamonki

Just Plants
Cynamonki

1

0 / 0

Cynamonki to domowe bułeczki drożdżowe o maślanym cieście. Są miękkie w środku i pachną obłędnie. Ich sekret tkwi w delikatnym nadzieniu z masła, cukru i cynamonu, które karmelizuje się podczas pieczenia, nadając im wyjątkowy smak. Najlepiej smakują z lukrem i płatkami migdałowymi na wierzchu. To świetny wybór na śniadanie, deser lub przekąskę do kawy. Smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

250 ml tymbark just plants migdał

30 g świeże drożdże

5 łyżecz. cukier

500 g mąka pszenna

70 g masło roztopione

1 szczyp. sól

Nadzienie

80 g masło roztopione

4 łyżka cynamon

100 g cukier brązowy

Lukier

100 g cukier puder

4 łyżka woda

Dodatkowo

1 opak. płatki migdałowe

Przygotowanie


1

Napój roślinny Tymbark Just Plants Migdał, drożdże, cukier i łyżkę mąki wymieszaj w misce.

2

Przykryj ściereczką i odstaw na kilkanaście minut.

3

Następnie dodaj mąkę, masło oraz szczyptę soli i odstaw na kolejne kilkanaście minut do podrośnięcia pod przykryciem.

4

Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta i posmaruj kawałeczkiem rozpuszczonego masła.

5

Posyp obficie cukrem i cynamonem.

6

Zwiń ciasto w rulon.

7

Pokrój na kawałki o grubości 4 cm.

8

Prostokątną formę posmaruj odrobiną napoju roślinnego, ułóż ślimaczki, które powstały z ciasta i przykryj do wyrośnięcia.

9

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

10

Włóż formę i piecz przez 20 minut, wyjmij z piekarnika kiedy będą rumiane, odstaw do ostygnięcia.

11

Przygotuj lukier przestygnięte bułeczki. Udekoruj cynamonem i płatkami migdałowymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły