Example thumb
1

Składniki

1 Szczypta
sól
100 Gramów
masło extra
50 Gramów
drożdże
50 Gramów
masło extra
4 Szklanki
mąka Lubella
1 Szklanka
mleko
0.5 Szklanki
Cukier trzcinowy
0.5 Szklanki
płatki migdałowe
0.5 Szklanki
rodzynki
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
jaja kurze całe
6 Łyżek
cukier
4 Łyżki
cynamon
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Godzinę przed przygotowaniem ciasta drożdżowego wszystkie składniki wyjmujemy i stawiamy w cieple miejsce aby wyrównać ich temperaturę, mleko lekko podgrzewamy w garnku, masło rozpuszczamy i studzimy.
  2. W misce z drożdży, połowy mleka, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru przygotowujemy zaczyn, po wymieszaniu składników odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Następnie dodajemy, przesiana mąkę, jaja, sól, pozostałe mleko, cukier dobrze wyrabiamy i na koniec dodajemy rozpuszczone masło, Ciasto wyrabiamy jeszcze raz dokładnie, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, jeśli ciasto będzie za rzadkie możemy go trochę podsypywać mąką.
  4. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia tak, aby podwoiło swoją objętość.
  5. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem, cukrem trzcinowym, rodzynkami i płatkami migdałów. Zwijamy w roladę, kroimy na 1,5 cm pasterki, wierzch smarujemy jajem i pieczemy na wyłożonej pergaminem blaszce przez około 15 minut w temp. 180 stopni.

Opis

Proste i pyszne cynamonowe bułeczki drożdżowe.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!