Cynamonki

bartek
Cynamonki

1

0 / 0

Proste i pyszne cynamonowe bułeczki drożdżowe.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szcz. sól

100 g masło

50 g drożdże

50 g masło

4 szkl. mąka lubella

1 szkl. mleko

0.50 szkl. cukier trzcinowy

0.50 szkl. płatki migdałowe

0.50 szkl. rodzynki

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. jaja kurze całe

6 łyżka cukier

4 łyżka cynamon

Przygotowanie


1

Godzinę przed przygotowaniem ciasta drożdżowego wszystkie składniki wyjmujemy i stawiamy w cieple miejsce, aby wyrównać ich temperaturę. Mleko lekko podgrzewamy w garnku, masło rozpuszczamy i studzimy.

2

W misce z drożdży, połowy mleka, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru przygotowujemy zaczyn, po wymieszaniu składników odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

Następnie dodajemy, przesianą mąkę, jaja, sól, pozostałe mleko, cukier. Dobrze wyrabiamy i na koniec dodajemy rozpuszczone masło, Ciasto wyrabiamy jeszcze raz dokładnie, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, jeśli ciasto będzie za rzadkie możemy go trochę podsypywać mąką.

4

Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia tak, aby podwoiło swoją objętość.

5

Gotowe ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem, cukrem trzcinowym, rodzynkami i płatkami migdałów. Zwijamy w roladę, kroimy na 1,5 cm pasterki, wierzch smarujemy jajem i pieczemy na wyłożonej pergaminem blaszce przez około 15 minut w temp. 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły