Cynamonki
bartek
Proste i pyszne cynamonowe bułeczki drożdżowe.
2
0 / 0
Proste i pyszne cynamonowe bułeczki drożdżowe.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
100 g masło
50 g drożdże
50 g masło
4 szkl. mąka lubella
1 szkl. mleko
0.50 szkl. cukier trzcinowy
0.50 szkl. płatki migdałowe
0.50 szkl. rodzynki
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. jaja kurze całe
6 łyżka cukier
4 łyżka cynamon
Przygotowanie
Godzinę przed przygotowaniem ciasta drożdżowego wszystkie składniki wyjmujemy i stawiamy w cieple miejsce, aby wyrównać ich temperaturę. Mleko lekko podgrzewamy w garnku, masło rozpuszczamy i studzimy.
W misce z drożdży, połowy mleka, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru przygotowujemy zaczyn, po wymieszaniu składników odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy, przesianą mąkę, jaja, sól, pozostałe mleko, cukier. Dobrze wyrabiamy i na koniec dodajemy rozpuszczone masło, Ciasto wyrabiamy jeszcze raz dokładnie, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, jeśli ciasto będzie za rzadkie możemy go trochę podsypywać mąką.
Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia tak, aby podwoiło swoją objętość.
Gotowe ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem, cukrem trzcinowym, rodzynkami i płatkami migdałów. Zwijamy w roladę, kroimy na 1,5 cm pasterki, wierzch smarujemy jajem i pieczemy na wyłożonej pergaminem blaszce przez około 15 minut w temp. 180 stopni.