Cynamonki

bartek
Cynamonki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Proste i pyszne cynamonowe bułeczki drożdżowe.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

100 g masło

50 g drożdże

50 g masło

4 szkl. mąka lubella

1 szkl. mleko

0.50 szkl. cukier trzcinowy

0.50 szkl. płatki migdałowe

0.50 szkl. rodzynki

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. jaja kurze całe

6 łyżka cukier

4 łyżka cynamon

Przygotowanie


Godzinę przed przygotowaniem ciasta drożdżowego wszystkie składniki wyjmujemy i stawiamy w cieple miejsce, aby wyrównać ich temperaturę. Mleko lekko podgrzewamy w garnku, masło rozpuszczamy i studzimy.

W misce z drożdży, połowy mleka, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru przygotowujemy zaczyn, po wymieszaniu składników odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Następnie dodajemy, przesianą mąkę, jaja, sól, pozostałe mleko, cukier. Dobrze wyrabiamy i na koniec dodajemy rozpuszczone masło, Ciasto wyrabiamy jeszcze raz dokładnie, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, jeśli ciasto będzie za rzadkie możemy go trochę podsypywać mąką.

Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia tak, aby podwoiło swoją objętość.

Gotowe ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem, cukrem trzcinowym, rodzynkami i płatkami migdałów. Zwijamy w roladę, kroimy na 1,5 cm pasterki, wierzch smarujemy jajem i pieczemy na wyłożonej pergaminem blaszce przez około 15 minut w temp. 180 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

634

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

97

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły