Crumble z rabarbarem

EkspertOdKuchni
Crumble z rabarbarem

0

0 / 0

Crumble to popularny angielski deser, którym są owoce pod kruszonką. To doskonały wybór dla miłośników słodko-kwaśnych smaków oraz wszystkich, którzy cenią sobie szybkie i proste desery. Crumble z rabarbarem najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale można go serwować również na zimno. Świetnie łączy się z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną, co dodatkowo podkreśla jego słodycz i delikatną konsystencję. Życzymy smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

750 g rabarbar

50 g cukier drobny

1 łyżka masło

1 łyżka ekstrakt waniliowy

1 łyżka skrobia ziemniaczana

150 g lubella mąka luksusowa

110 g miękkie masło

3 łyżka cukier waniliowy

3 łyżka cukier trzcinowy

Przygotowanie


1

Rabarbar umyć i pokroić w kawałki na 1 cm. Wrzucić do garnka z cukrem, masłem, wanilią i skrobią. Całość podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut, aż masło się roztopi, a całość nabierze różowego koloru.

2

Przesmażony rabarbar przełożyć do szczelnej formy lub naczynia żaroodpornego. Całość można podzielić również na mniejsze porcje i umieścić w mniejszych naczyniach.

3

Mąkę wsypać do naczynia, dodać miękkie masło i roztrzepać je palcami z mąką, a następnie dodać oba cukry i wyrobić między palcami.

4

Posypać kruszonką rabarbar. Piec w temperaturze 190°C przez około 35 minut, aż kruszonka się zarumieni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły