Crumble z rabarbarem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Crumble z rabarbarem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977083869.jpeg&w=3840&q=75)
Crumble to popularny angielski deser, którym są owoce pod kruszonką. To doskonały wybór dla miłośników słodko-kwaśnych smaków oraz wszystkich, którzy cenią sobie szybkie i proste desery. Crumble z rabarbarem najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale można go serwować również na zimno. Świetnie łączy się z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną, co dodatkowo podkreśla jego słodycz i delikatną konsystencję. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Crumble to popularny angielski deser, którym są owoce pod kruszonką. To doskonały wybór dla miłośników słodko-kwaśnych smaków oraz wszystkich, którzy cenią sobie szybkie i proste desery. Crumble z rabarbarem najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale można go serwować również na zimno. Świetnie łączy się z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną, co dodatkowo podkreśla jego słodycz i delikatną konsystencję. Życzymy smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
750 g rabarbar
50 g cukier drobny
1 łyżka masło
1 łyżka ekstrakt waniliowy
1 łyżka skrobia ziemniaczana
150 g lubella mąka luksusowa
110 g miękkie masło
3 łyżka cukier waniliowy
3 łyżka cukier trzcinowy
Przygotowanie
Rabarbar umyć i pokroić w kawałki na 1 cm. Wrzucić do garnka z cukrem, masłem, wanilią i skrobią. Całość podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut, aż masło się roztopi, a całość nabierze różowego koloru.
Przesmażony rabarbar przełożyć do szczelnej formy lub naczynia żaroodpornego. Całość można podzielić również na mniejsze porcje i umieścić w mniejszych naczyniach.
Mąkę wsypać do naczynia, dodać miękkie masło i roztrzepać je palcami z mąką, a następnie dodać oba cukry i wyrobić między palcami.
Posypać kruszonką rabarbar. Piec w temperaturze 190°C przez około 35 minut, aż kruszonka się zarumieni.