Cruffiny czekoladowe
Kakao DecoMorreno
Cruffiny czekoladowe to pyszne połączenie croissanta i muffina, które zachwyci każdego miłośnika czekolady. Mają chrupiącą skórkę, a jednocześnie są miękkie i wilgotne w środku. Idealnie sprawdzą na śniadanie, deser lub jako słodka przekąska. Spróbuj je podać z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty, a na pewno zachwycisz swoich gości!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
410
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Cruffiny czekoladowe to pyszne połączenie croissanta i muffina, które zachwyci każdego miłośnika czekolady. Mają chrupiącą skórkę, a jednocześnie są miękkie i wilgotne w środku. Idealnie sprawdzą na śniadanie, deser lub jako słodka przekąska. Spróbuj je podać z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty, a na pewno zachwycisz swoich gości!
8
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
275 g ciasto francuskie
2 łyżka cukier
1 łyżka cynamon
1 łyżka kakao decomorreno
50 g masło
Polewa
80 g śmietanka 30%
100 g mleczna czekolada
20 g masło
Przygotowanie
Śmietankę zagotować w rondelku, wrzucić czekoladę i odstawić, aby się rozpuściła.
Kiedy czekolada się rozpuści, dodać masło i wymieszać rózgą na gładką, jednolitą masę. Odstawić do lodówki, aby zgęstniała.
Masło, cukier, cynamon i kakao wymieszać widelcem, aby powstała pasta.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować. Posmarować całą powierzchnię pastą cynamonowo-kakaową.
Posmarowane ciasto zwinąć w rulon od dłuższego boku, a następnie delikatnie rozciągnąć za pomocą palców.
Rulon podzielić na trzy części jednakowej długości. Każdy kawałek przecinamy pośrodku, aby otrzymać sześć pasków ciasta.
Z ciasta zwijamy ślimaczki pod skosem, chowając drugi koniec pod spód.
Foremki do muffinów posmarować masłem, a następnie umieścić w nich cruffiny.
Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut.
Po upieczeniu i wystygnięciu polać wcześniej przygotowanym sosem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
410
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.