Cruffiny czekoladowe

Kakao DecoMorreno
Cruffiny czekoladowe

0

0 / 0

Cruffiny czekoladowe to pyszne połączenie croissanta i muffina, które zachwyci każdego miłośnika czekolady. Mają chrupiącą skórkę, a jednocześnie są miękkie i wilgotne w środku. Idealnie sprawdzą na śniadanie, deser lub jako słodka przekąska. Spróbuj je podać z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty, a na pewno zachwycisz swoich gości!

8

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

275 g ciasto francuskie

2 łyżka cukier

1 łyżka cynamon

1 łyżka kakao decomorreno

50 g masło

Polewa

80 g śmietanka 30%

100 g mleczna czekolada

20 g masło

Przygotowanie


1

Śmietankę zagotować w rondelku, wrzucić czekoladę i odstawić, aby się rozpuściła.

2

Kiedy czekolada się rozpuści, dodać masło i wymieszać rózgą na gładką, jednolitą masę. Odstawić do lodówki, aby zgęstniała.

3

Masło, cukier, cynamon i kakao wymieszać widelcem, aby powstała pasta.

4

Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować. Posmarować całą powierzchnię pastą cynamonowo-kakaową.

5

Posmarowane ciasto zwinąć w rulon od dłuższego boku, a następnie delikatnie rozciągnąć za pomocą palców.

6

Rulon podzielić na trzy części jednakowej długości. Każdy kawałek przecinamy pośrodku, aby otrzymać sześć pasków ciasta.

7

Z ciasta zwijamy ślimaczki pod skosem, chowając drugi koniec pod spód.

8

Foremki do muffinów posmarować masłem, a następnie umieścić w nich cruffiny.

9

Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut.

10

Po upieczeniu i wystygnięciu polać wcześniej przygotowanym sosem.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły