Conchas – słodkie bułki meksykańskie

Lubella
Conchas – słodkie bułki meksykańskie

1

5 / 1

Conchas są nieodłącznym elementem meksykańskiej kuchni, a ich przygotowanie i spożywanie to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. To słodkie bułeczki, które są miękkie, puszyste i wyjątkowo smaczne, a swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu wyglądowi przypominającemu muszlę. Dzięki kolorowej posypce na wierzchu nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na stole. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska do kawy i herbaty.

12

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna lubella

125 g cukier

5 g drożdże instant

0.50 łyżecz. sól

2 szt. jajka kurze

100 g masło

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

120 ml mleko ciepłe

Posypka

125 g masło

125 g cukier puder

150 g mąka pszenna lubella

1 łyżka barwnik spożywczy

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i suche drożdże.

2

Dodaj mleko, jajka i ekstrakt waniliowy do suchych składników. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą haka miksera przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

3

Ciasto przełóż na blat i uformuj w kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

4

W międzyczasie przygotuj posypkę. W małej misce wymieszaj miękkie masło, cukier puder, mąkę, aż powstanie gładka masa.

5

Podziel masę na trzy części i dodaj wybrany barwnik spożywczy, aby uzyskać pożądany kolor.

6

Po wyrośnięciu ciasta podziel je na 16 równych części (wyjdzie po ok. 60 g).

7

Z każdej części uformuj kulkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj odrobiną rozpuszczonego masła.

8

Weź kawałek kruszonki, uformuj z niego płaski dysk i połóż na wierzchu każdej bułeczki. Możesz użyć wałka lub rękami rozpłaszczyć masę.

9

Delikatnie przyciśnij kruszonkę do bułeczki, a następnie użyj noża lub specjalnego narzędzia do zrobienia charakterystycznych wzorów w kształcie muszli na wierzchu kruszonki.

10

Przykryj bułeczki ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170°C.

11

Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż spód będzie złocisty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły