Conchas – słodkie bułki meksykańskie
Lubella
Conchas są nieodłącznym elementem meksykańskiej kuchni, a ich przygotowanie i spożywanie to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. To słodkie bułeczki, które są miękkie, puszyste i wyjątkowo smaczne, a swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu wyglądowi przypominającemu muszlę. Dzięki kolorowej posypce na wierzchu nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na stole. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska do kawy i herbaty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
325
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Conchas są nieodłącznym elementem meksykańskiej kuchni, a ich przygotowanie i spożywanie to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. To słodkie bułeczki, które są miękkie, puszyste i wyjątkowo smaczne, a swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu wyglądowi przypominającemu muszlę. Dzięki kolorowej posypce na wierzchu nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na stole. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska do kawy i herbaty.
12
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
125 g cukier
5 g drożdże instant
0.50 łyżecz. sól
2 szt. jajka kurze
100 g masło
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
120 ml mleko ciepłe
Posypka
125 g masło
125 g cukier puder
150 g mąka pszenna lubella
1 łyżka barwnik spożywczy
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i suche drożdże.
Dodaj mleko, jajka i ekstrakt waniliowy do suchych składników. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą haka miksera przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Ciasto przełóż na blat i uformuj w kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotuj posypkę. W małej misce wymieszaj miękkie masło, cukier puder, mąkę, aż powstanie gładka masa.
Podziel masę na trzy części i dodaj wybrany barwnik spożywczy, aby uzyskać pożądany kolor.
Po wyrośnięciu ciasta podziel je na 16 równych części (wyjdzie po ok. 60 g).
Z każdej części uformuj kulkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj odrobiną rozpuszczonego masła.
Weź kawałek kruszonki, uformuj z niego płaski dysk i połóż na wierzchu każdej bułeczki. Możesz użyć wałka lub rękami rozpłaszczyć masę.
Delikatnie przyciśnij kruszonkę do bułeczki, a następnie użyj noża lub specjalnego narzędzia do zrobienia charakterystycznych wzorów w kształcie muszli na wierzchu kruszonki.
Przykryj bułeczki ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170°C.
Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż spód będzie złocisty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
325
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.