Colomba di Pasqua – włoskie ciasto wielkanocne

Lubella
Colomba di Pasqua – włoskie ciasto wielkanocne

0

0 / 0

Colomba di Pasqua Pistacchio to tradycyjne włoskie ciasto wielkanocne, które zachwyca swoim smakiem i formą gołębia, symbolizującego pokój i radość świąt. Wersja z pistacjami z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom orzechowych wypieków. To idealny wybór nie tylko na wielkanocny stół, ale i specjalne okazje lub codzienny poczęstunek do kawy i herbaty. Smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

300 g mąka pszenna lubella

130 g cukier

4 szt. jaja

70 ml olej roślinny

200 ml mleko

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

300 g krem pistacjowy

50 g pistacje obrane

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 170°C i przygotuj specjalną formę w kształcie gołębicy. Można również użyć dowolnej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

2

W dużym naczyniu ubij jajka z solą, stopniowo dodając cukier, aż masa stanie się puszysta i jasna.

3

Do masy jajecznej dodaj olej, ciągle miksując. Następnie stopniowo dosypuj po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia.

4

Powoli wlej mleko, ciągle mieszając, aby uzyskać jednolitą masę. Na koniec dodaj aromat waniliowy do masy i dokładnie wymieszaj.

5

Wlej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.

6

Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.

7

Wystudzone ciasto nadziewaj kremem pistacjowym za pomocą szprycy. Wierzch udekoruj resztą kremu i posyp obficie pokruszonymi pistacjami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły