Ciasto z rabarbarem

bartek
Ciasto z rabarbarem

0

0 / 0

Sezon majowy bez rabarbaru to stracony czas, musi być przynajmniej jedno ciasto rabarbarowe, żeby było co wspominać jesienią. Kto nie spróbował, ten nie wie, co stracił, a kto spróbował zakocha się na całe życie!

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

3 szt. żółtko jaja kurzego

0.75 szt. masło

6 łyżka cukier

3 łyżka cukier puder

2 łyżka śmietana 18%

1 dek. rabarbar

0.50 kost. masło

0.50 szkl. cukier

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Z 2 szklanek mąki, 0,5 szklanki cukru, 3/4 kostki masła, 2-3 żółtek, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany wyrobić ciasto.

2

Kulę dokładnie zagniecionego ciasta chłodzimy w lodówce co najmniej pół godziny.

3

Z 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru i 0,5 kostki masła ugnieść kruszonkę.

4

Ciasto trzemy na tarce lub wałkujemy i wylepiamy nim brzegi tortownicy/blachy. Podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut.

5

Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki, zasypujemy 5-6 łyżkami cukru i odstawiamy na jakieś 15-30 minut. Następnie odsączamy nadmiar soku i wysypujemy rabarbar na wyłożoną ciastem blachę.

6

Na rabarbar drobimy kruszonkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Po upieczeniu lekko wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły