Ciasto z rabarbarem
bartek
Sezon majowy bez rabarbaru to stracony czas, musi być przynajmniej jedno ciasto rabarbarowe, żeby było co wspominać jesienią. Kto nie spróbował, ten nie wie, co stracił, a kto spróbował zakocha się na całe życie!
0
0 / 0
Sezon majowy bez rabarbaru to stracony czas, musi być przynajmniej jedno ciasto rabarbarowe, żeby było co wspominać jesienią. Kto nie spróbował, ten nie wie, co stracił, a kto spróbował zakocha się na całe życie!
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
3 szt. żółtko jaja kurzego
0.75 szt. masło
6 łyżka cukier
3 łyżka cukier puder
2 łyżka śmietana 18%
1 dag. rabarbar
0.50 kostka masło
0.50 szkl. cukier
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Z 2 szklanek mąki, 0,5 szklanki cukru, 3/4 kostki masła, 2-3 żółtek, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany wyrobić ciasto.
Kulę dokładnie zagniecionego ciasta chłodzimy w lodówce co najmniej pół godziny.
Z 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru i 0,5 kostki masła ugnieść kruszonkę.
Ciasto trzemy na tarce lub wałkujemy i wylepiamy nim brzegi tortownicy/blachy. Podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut.
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki, zasypujemy 5-6 łyżkami cukru i odstawiamy na jakieś 15-30 minut. Następnie odsączamy nadmiar soku i wysypujemy rabarbar na wyłożoną ciastem blachę.
Na rabarbar drobimy kruszonkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Po upieczeniu lekko wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.