Ciasto z rabarbarem

Lubella
Ciasto z rabarbarem

Średnia 5 / 1

Oceń!

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką to idealny deser na wiosenne i letnie dni. Delikatny, maślany spód, kwaskowy rabarbar oraz słodka kruszonka z pewnością przypadną do gustu fanom domowych wypieków. Gotowe ciasto doskonale sprawdzi się jako poczęstunek na rodzinnych spotkaniach, piknikach czy popołudniowej przerwie z filiżanką kawy lub herbaty. Smacznego!

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Kruche ciasto

300 g mąka pszenna lubella

200 g masło

100 g cukier puder

1 szt. żółtko

1 łyżka zimna woda

Nadzienie

500 g rabarbar

100 g cukier

1 łyżka mąka ziemniaczana

Kruszonka

100 g mąka pszenna lubella

70 g masło

70 g cukier

Przygotowanie


Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do miski przesiej mąkę i dodaj cukier puder. Pokrój zimne masło na małe kawałki i dodaj do mąki.

Rozcieraj składniki palcami, aż powstanie konsystencja przypominająca kruszonkę.

Dodaj żółtko i łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Umyj rabarbar, obierz (jeśli jest twardy) i pokrój na małe kawałki.

Wymieszaj rabarbar z cukrem i mąką ziemniaczaną. Odstaw na kilka minut.

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło.

Rozcieraj składniki palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Wstaw do lodówki.

Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim spód oraz boki formy do tarty (ok. 26 cm średnicy). Nakłuj ciasto widelcem.

Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż lekko się zarumieni.

Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i równomiernie rozłóż na nim rabarbar.

Posyp ciasto przygotowaną kruszonką.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 40–45 minut, aż kruszonka stanie się złocista.

Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, opcjonalnie z gałką lodów waniliowych.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

332

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

38

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły